Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.

Illa vol canviar les «ambaixades catalanes» per evitar la «propaganda independentista»

El candidat del PSC retreu al Govern que no ha impulsat «cap proposta» per millorar la vida dels catalans
Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.
Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat. | ACN

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha afirmat que vol «liderar» la reforma del finançament autonòmic des de Catalunya, i que serà «assidu visitant a les dependències del govern espanyol» per negociar acords del país. Ho ha dit en un esmorzar informatiu d'Europa Press, on ha defensat «construir Catalunya des de Madrid». D'altra banda, Illa vol «reorientar» les delegacions de la Generalitat a l'exterior a la promoció econòmica i cultural de Catalunya i no a la «propaganda independentista». Ha dit que no vol que el país perdi presència, però creu que cal redreçar les delegacions perquè facin «la feina que preveu l'Estatut».

També es compromet a «reforçar» la presència de Catalunya a Brussel·les, i ha lamentat que «fa anys que cap responsable de la Generalitat ha estat rebut per càrrecs rellevants i on es juguen coses del futur». En aquest sentit, promet una major implicació en l'euroregió i el comitè de regions.

Illa diu que JxCat i ERC «s'omplen la boca de patriotisme»

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha afirmat que JxCat i ERC «s'han omplert la boca de patriotisme» i que, en canvi, «no han fet més que debilitar els serveis públics» des del Govern. Illa ha dit que els socialistes han defensat «la bandera de la sanitat pública, l'educació pública o les pensions» mentre «d'altres perdien el temps amb debats identitaris, buscant el focus mediàtic o atiant la crispació». El cap de llista socialista, que ha criticat les «retallades dels governs independentistes», s'ha compromès a invertir més recursos econòmics i humans en els serveis públics. Ha retret a l'executiu la seva «llista d'incompliments» i que, al seu parer, no hagi impulsat cap proposta que hagi millorat la vida dels catalans.

Illa ha lamentat que Catalunya porta «deu anys de retallades sostingudes» que han deteriorat els serveis públics i han fet augmentar les desigualtats. Tot plegat s'ha vist «agreujat» per la covid-19. El candidat ha demanat que des del Govern se centri a partir del 14-F en millorar la salut, l'educació i les polítiques socials després d'anys de «prioritats equivocades». Ha acusat ERC i JxCat d'haver estat «buscant una sortida que implica aïllar-nos del món» i «han restat energies on havien d'estar concentrades».

En un acte de campanya dedicat als serveis públics, la candidata Assumpta Escarp ha criticat que JxCat i ERC han estat «més preocupats per les infraestructures d'estat que per l'estat de les infraestructures sanitàries». I ha lamentat que la ciutadania ha perdut serveis en l'àmbit de la salut, que han augmentat les llistes d'espera i que els professionals han vist com la seva feina es precaritzava.

Esther Niubó, que també repeteix a les llistes del PSC, ha dit que el Govern no ha fet una aposta per l'educació i que Catalunya lidera les classificacions en abandonament prematur i segregació educativa. El candidat Raül Moreno ha carregat contra l'executiu per no haver actuat prou en polítiques socials. A tall d'exemple, ha dit que hi ha més de 20.000 persones que estan a l'espera d'una plaça per a una residència de gent gran i que més de 75.000 persones amb dret a rebre prestació per dependència no l'estan rebent.