YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Illa compareix després de Reis i ho confirma: «A finals de la setmana que ve»

El ministre de Sanitat qualifica de «preocupant» la situació epidemiològica actual d'Espanya

El ministre de Sanitat, Salvador Illa en una roda de premsa
Illa qualifica de «preocupant» la situació epidemiològica actual d'Espanya   | Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comparegut aquest dijous, 7 de gener, en roda de premsa per valorar la situació epidemiològica a Espanya, que qualifica de «preocupant» i per aclarir com serà l'arribada de les vacunes de Moderna. Cal recordar, que l'Agència Europea del Medicament ja ha aprovat aquestes dosis. D'aquesta manera, el país comptarà amb dues vacunes diferents per ampliar la capacitat de vacunació.

Un dels punts destacats de la seva compareixença ha estat conèixer la postura del Ministeri sobre la nova vacuna i si l'arribada d'aquestes dosis incidirà en els temps que Sanitat s'ha marcat per distribuir-la. Segons Illa, el pla de vacunació ja comptava que anirien arribant més dosis de la vacuna a mesura que avancen les setmanes, en funció del que tarda la Comissió Europea en autoritzar la seva distribució al país. Per tant, no es preveu que canviïn els terminis que es van marcar en el seu dia.

És a dir, la primera fase de la vacunació, que inclou a residents en centres sociosanitaris, el personal que atén i els metges de primera línia dels hospitals i serveis d'Urgències, seguirà activa fins al mes de març, i a partir d'aquí començarà la segona fase i s'ampliaran els grups que aniran rebent la vacuna.

Seguint aquests terminis, Sanitat preveu que a l'estiu es pugui arribar al percentatge del 70% de la població vacunada, arribant a una tímida immunitat de grup, quelcom que alguns experts encara no ho veuen del tot clar. En qualsevol cas, l'arribada de les dosis de Moderna probablement pot agilitzar el procés de vacunació, que en algunes comunitats segueix molt endarrerit mentre en altres ha agafat una velocitat «de creuer», segons el mateix Illa.

El ministre no vol entrar a fer rànquings de velocitat de les autonomies i la rapidesa que distribueixen les dosis, i creu que el procés de vacunació «no és un 'sprint'», sinó una prova de fons on s'arribarà a l'objectiu final després de moltes setmanes d'esforç per part de les administracions.

Comencen a arribar les vacunes de Moderna, que s'uneixen a les de Pfizer

Sobre les dosis de Moderna, Illa ha explicat que està previst que comencin a arribar la setmana que ve, entre 7 i 10 dies, i a partir d'aquest moment podrien arribar a Espanya 600.000 dosis en les següents sis setmanes. Això significa que a meitats de febrer hi podria haver vacunes de Moderna per immunitzar 300.000 persones.

Tenint en compte que Pfizer envia a Espanya cada setmana 350.000 vacunes, a meitats de febrer ja haurien arribat 2.800.000 vacunes, que serviran per vacunar a 1,4 milions de persones, més les 300.000 que seran vacunades amb les de Moderna. En total, 2,7 milions de persones vacunades en un mes i mig.

Preguntat sobre la gestió de les autonomies d'aquestes vacunes, Illa creu que totes estan mostrant esforços per fer arribar les dosis a la població, encara que algunes ho estiguin fent de manera més ràpida que d'altres.

De fet, recordant que Madrid ha subcontractat Creu Roja per accelerar el procés de vacunació després que la regió només hagi posat el 6% de les vacunes rebudes abans de Reis, el ministre creu que Espanya té un sistema sanitari públic perfectament capaç de distribuir aquestes vacunes, com algunes regions han demostrat, i que no hauria de fer falta recórrer a recursos privats per dur-ho a terme.

Per últim, Illa ha insistit que seguirà exercint les seves tasques de ministre fins que comenci de manera oficial la campanya de les eleccions catalanes, previst per al 29 de gener, perquè considera, com ja ha repetit en altres ocasions, que ha de complir amb les seves responsabilitats. A partir d'aquesta data, Illa dimitirà i el seu substitut o substituta es posarà al capdavant del Ministeri de Sanitat.


Comentaris

envia el comentari