Pla mitjà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa a Moncloa després del Consell de Ministres

Illa parla clar sobre la possibilitat d'un tancament generalitzat per Nadal a Espanya

Illa diu que la vacuna serà efectiva contra la soca del Regne Unit

A les portes del Nadal més atípic i de l’inici de la campanya de vacunació del coronavirus a tot l’Estat, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha passat pels micròfons de ‘RAC1’. El titular de Sanitat del govern espanyol ha deixat clar que l’Estat no es planteja un «tancament generalitzat» de cara a les festes de Nadal, la celebració de les quals s’inicia aquesta setmana, com en canvi sí que passarà a altres països europeus.

Així doncs, malgrat que diverses comunitats autònomes, com ara Catalunya, han apostat per un enduriment dels plans de restriccions de Nadal que havien previst fins ara, Illa ha deixat clar que en cap cas està sobre la taula un tancament d’aquestes característiques. «No pensem que faci falta en aquest moment», ha argumentat, explicant que des del govern estatal són «partidaris de fer mesures dràstiques però quirúrgiques, i no pas generalistes».

La vacuna és efectiva contra la nova soca de coronavirus

Illa també ha explicat que la informació de què disposa apunta que les vacunes que es començaran a administrar aquest diumenge són efectives contra la nova soca del coronavirus detectada al Regne Unit. Segons Illa, encara no se n'ha detectat cap cas a l'Estat i «no està acreditat» que sigui més contagiosa. El ministre ha apuntat que l'Estat ha de fer «el que està fent». Ha explicat que aquest diumenge va rebre una trucada del ministre de sanitat alemany i va parlar amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i amb el doctor Fernando Simón.

A més, segons el ministre, encara no es pot afirmar que aquesta soca sigui més infecciosa. «Hi ha una soca però no està acreditat científicament que augmenti la contagiositat», ha afirmat el ministre. De moment, ha dit, a l'Estat no se n'ha detectat cap cas malgrat que les autoritats sanitàries sí que han seqüenciat entre 4.000 i 5.000 soques diferents.

La vacunació s’iniciarà diumenge i es calcula que a l’estiu la xifra d’espanyols immunitzats s’acosti al 70%

La vacunació dels primers grups de risc s'iniciarà aquest diumenge, i entre diumenge i dimarts a tot Europa. «És el principi del final», ha afirmat Illa, malgrat que ha advertit que caldrà seguir mantenint mesures. La vacunació començarà amb els avis de les residències i el personal sanitari que està en contacte amb la covid. En segona fase grans dependents que no estan institucionalitzats i viuen a casa seva.

«Són dos milions de persones. Estaran tots vacunats entre el gener i el febrer, i amb això parem el cop», ha afirmat. Aquesta primera fase, segons el ministre, «garanteix que la pressió als hospitals baixarà i que aquestes persones estaran immunitzades, però queden persones grans, persones en activitats essencials i altres grups que s’hauran de vacunar a la segona fase».

«De moment està funcionant com estava previst, calculem que al maig o juny podem tenir 15 o 20 milions de persones immunitzades, semblant a Europa, i a l'estiu percentatges del 70% de la població, i per tant molt més a prop de la normalitat», ha dit. En tot cas, segons el ministre, «caldrà veure si no fa falta una dosi addicional el 2022, que no ho sabem».

Ja el passat divendres, Illa va especular amb la possibilitat que fos necessària aquesta dosi addicional de la vacuna l’any 2022, si bé aquest dilluns ha insistit a ‘RAC1’ que aquesta mena de vacunes solen donar una immunitat de llarga durada. Davant d’aquest Nadal estrany, doncs, Illa ha donat un missatge d’esperança aixecant la bandera d’unes vacunacions, doncs, que podrien començar ja aquest diumenge.