Canelons de Nadal

Les receptes de cuina perfectes per les festes de Nadal i Sant Esteve

Receptes basiques per les dates de Nadal

Ara ve Nadal, matarem al gall, i a la tia Pepa.... Aquest any a la tia Pepa no li podrem donar cap tall. Les restriccions en els retrobaments familiars faran que aquests dies no podrem degustar els plats estrella típics d'aquestes dates que ens cuinen les tietes, els avis, les mares...

Molts us haureu d'enfrontar per primer cop al repte de farcir un pollastre amb prunes, o de fer uns canelons casolans. O de carregar-vos de paciència per fer un bon brou per l'escudella i carn d'olla... i farcir tots els galets.

Però això que per a molts pot ser una condemna, a Catalunya Cuina ho veiem com una oportunitat d'aprendre a cuinar les nostres receptes de sempre. I és per això que us volem ajudar.

Tot seguit trobareu un recull de receptes tradicionals nadalenques. Des de les més bàsiques fins a alguna més moderna. Algunes més senzilles i algunes 'mode expert'.
Així que ja ho sabeu, no teniu excusa perquè Nadal, almenys gastronòmicament parlant, no sigui tan diferent del dels altres anys. Només cal que penseu a anar a comprar tot el que us fa falta (i sobretot no ho feu el dia abans que si no us tocarà fer una bona estona de cua). Comencem!

1. Canelons de Nadal

Canelons de Nadal

Res més típic per Nadal que uns canelons, d'aquells ben bons, dels de tota la vida. Us mostraré la recepta utilitzada durant anys i anys per la nostra família, que ja els feia la meva àvia. Aquí teniu la recepta de CatalunyaCuina

2. Escudella i carn d'olla de Nadal

Escudella i carn d'olla de Nadal
El plat de referència el dia de Nadal | Albert Vilas

En aquesta ocasió, he volgut mostrar-vos com es presenta una autèntica sopa de Nadal, farcint els galets amb la mateixa pasta que fem servir habitualment per elaborar la pilota. Paciència que és una recepta una mica llarga, però que val molt la pena fer-la. Si us queda carn d'olla sobrant (cosa difícil) podeu fer exquisits plats com la Pilota arrebossada, el Trinxat de carn d'olla (també conegut com Menjar de Traginers), les Croquetes de carn d'olla o els Canelons de col. Podeu veure la recepta pas a pas aquí.

3. Rostit d'ànec amb prunes i pinyons

Rostit d'ànec amb prunes i pinyons
Rostit d'ànec amb prunes i pinyons | Albert Vilas

Aquest és un plat típicament nadalenc, ja que conté molts greixos i calories...i pel Nadal...tot han de ser excessos....no?...si no...és com que no fa Nadal. Però és molt bo. A casa tothom pregunta quan podrà menjar el tradicional rostit de Nadal....i es que és d'aquells guisats que deixen empremta. Us recomano que el feu un o dos dies abans de menjar-lo. Si el voleu fer, aquí teniu la recepta.

4. Rostit de pollastre amb prunes i pinyons

Rostit de pollastre amb prunes i pinyons
Rostit de pollastre amb prunes i pinyons | Albert Vilas

Aquesta és la mateixa recepta que l'anterior, només canviem l'ànec per un bon pollastre de pagès. Evindentment canviarà el temps de cocció. La resta de passos seran els mateixos. Us deixo aquí el pas a pas.

5. Suquet de peix i marisc

Suquet de peix i marisc
Suquet de peix i marisc | Albert Vilas

Un d'aquells plats que fa festa. Una recepta similar a la sarsuela, però utilitzant un brou vermell i pebrot 'xoricer'. Us en llepareu els dits. Si voleu veure tota la recepta, la podeu consultar seguint aquest enllaç

6. Sarsuela

Sarsuela
Sarsuela | Albert Vilas

Aquesta recepta és pràcticament calcada a la que ens explica el Corpus del Patrimoni Culinari Català, el meu llibre de cuina de referència. Ara bé, si teniu imaginació admet moltes variants: menys peix, més marisx, una picada diferent... Sigui com sigui, la sarsuela també s'ha convertit en un plat habitual de les festes nadalenques. Podeu veure aquí la recepta.

7. Torró de crema cremada

Torró de crema cremada
Torró de crema cremada | Albert Vilas

El gran postre de Nadal. Poques taules queden sense un torró. A vegades, després del gran àpat costa menjar torrons però us asseguro que amb aquest casolà us passarà ben el contrari. No té res a veure amb els que venen fets (sense voler desmerèixer a ningú eh?). Animeu-vos, us deixo la recepta pas a pas

8. Pinya cremada al rom

Pinya cremada al rom
Pinya cremada al rom | Albert Vilas

La pinya, com bé diu la saviesa popular, ajuda a 'tirar avall'. I en dies on hem menjat més del compte ens pot ajudar a fer una bona digestió. Però com que és Nadal la regarem una mica amb rom, que un dia és un dia! Aquesta recepta és senzilla de fer, podeu veure els passos a seguir en aquest enllaç.

9. Neules casolanes

Neules
Neules | GTRES

Aquesta recepta també surt al Corpus del Patrimoni Culinari Català. És una recepta molt bàsica. La única dificultat que té rau en la tècnica. Personalment, aquest acabat rústic crec que les fan més atractives. Proveu-les de fer amb els més petits de casa! Aquí en veure la recepta i les fotos pas a pas.

10. Tronc de Nadal

Tronc de Nadal
Tronc de Nadal | Albert Vilas

I per acabar aquest recull de recptes, una típica de la nit de cap d'any. Diguem que no seria el postre més lleuger del món però acabar l'any, i més tal i com ha anat aquest, bé es mereix un caprici de xocolata com aquest. Podreu veure aquí la recepta.