En els últims dies la tònica en les declaracions dels màxims gestors de la pandèmia a Espanya, el ministre Illa i Fernando Simón, ha estat de parlar d'una tendència a l'«estabilització» de la situació al nostre país. Les dades que es reflecteixen d'algunes comunitats és que fins i tot es pot estar en un «descens» després d'haver superat el pic d'aquesta segona onada.
Davant aquest panorama, però, són diversos els territoris que de moment han preferit ser prudents i seguir amb les restriccions actuals amb la vista posada en les pròximes festes nadalenques. Algunes com Madrid fins i tot plantejaven mesures extraordinàries com fer tests a tots els seus ciutadans.
L'objectiu és que en les pròximes setmanes la situació millori prou per a poder viure un Nadal, si pot ser, amb bona part dels nostres familiars. Això sí, assumint que estarà molt lluny del que puguem considerar un Nadal dins la normalitat i molt lluny del viscut en anys passats.
I que el Nadal pot espatllar l'aconseguit fins ara, i això sembla ser ara el major temor que té el Govern ara mateix. Així ho manifestava ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la sessió al Senat. Les seves paraules sobre el que pugui passar eren contundents: «Afrontem amb preocupació el període de Nadal, on es produeix un augment de la mobilitat i de les reunions familiars i socials».
Contestant a la interpel·lació del PP en la cambra alta, Illa assenyalava que Espanya ha entrat en una situació «estable amb un lleu descens» i «relativament millor» que altres països europeus. Malgrat això, recordava que estem «a les portes de l'hivern» i feia una crida a «no abaixar la guàrdia». Insistia que no sols la relaxació pot arribar per les festes, sinó que parlava de tot un mes de desembre on es poden començar a relaxar algunes mesures i amb un pont llarg per al mig.
Recorda que encara hi ha moltes morts i pressió als hospitals
Encara que vulgui començar a donar unes certes paraules d'optimisme, la realitat que admetia el titular de Sanitat és que l'estat de la pandèmia al nostre país «continua sent molt preocupant». I ho és sobretot perquè hi ha dos factors que encara segueixen en xifres més altes del que seria desitjable.
Aquestes són bàsicament el nombre de morts que es continuen comptabilitzant i la pressió hospitalària. Sobre aquesta última, Illa comentava que «continuem veient una pressió hospitalària estable, volem que descendeixi en els pròxims dies». I és que algunes comencen a baixar alguns dels seus números d'hospitalitzats i de persones en les UCIs, però moltes d'elles continuen tenint una ocupació considerada perillosa, amb més d'un 40% d'ingressats covid en vigilància intensiva o un 20 en planta.
També posar l'accent en el nombre de persones que estan morint a causa del coronavirus, amb un nou rècord ahir en la segona onada de 435 morts. «Lamentablement, tenim un número de mort alt en els últims set dies», assegurava.
Defensa del treball de Fernando Simón
En una sessió on senadors del PP van criticar a Fernando Simón per què «ha passat de ser funcionari a ser polític, el portaveu del Govern», Salvador Illa va voler defensar al director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries.
Illa va ser contundent en les seves paraules: «Es pot estar d'acord o no amb el doctor Simón. Però esmenti un únic expert en Salut Pública que no s'hagi equivocat en la pandèmia. Un només. Vull reiterar el meu reconeixement a la labor del doctor Simón i de tots els 'doctors Simón' que estan treballant en els àmbits de Salut Pública».