La Festa Major de Sant Joan 2021 de Valls ja té cartell anunciador. El consistori ha explicat que la celebració tindrà lloc adoptant els concerts musicals al format permès d'espectacles en un espai delimitat, amb un aforament concret i públic assegut. Al mateix temps, la comissió de seguici treballa en l'adaptació, ja testada per Santa Úrsula 2020, de les actuacions itinerants dels grups patrimonials a un nou escenari frontal, a més de les mateixes mesures previstes per a la resta de tipologies d'espectacles.
La Festa Major de Sant Joan obre el cicle de l'estiu i Valls com a ciutat que l'arrenca ha presentat el cartell creat pel dissenyador Miguel Bustos, seleccionat per la comissió participativa d'imatge gràfica, i dedicat a la pluralitat i diversitat de músics tradicionals que hi prenen part. Els sons patrimonials, part essencial de l'ADN d'aquest esdeveniment, esdevenen aparador reivindicatiu per reclamar el mateix tractament que la resta d'estils a l'hora de ser reglamentada en les normatives anticovid. De fet, el 2020 Valls va ser pionera en la defensa de les matinades als carrers i, quan no es podia organitzar cap activitat en directe, articulant la programació on line de les formacions que tradicionalment acompanyen el seguici cerimonial.
Així en el cartell d'enguany hi apareix una bona representació del conjunt d'instruments musicals participants, com el sac de gemecs, el flabiol, el tamborí, la gralla, el timbal, l'acordió, els integrants de les bandes de música i també els de formacions de músiques modernes.
Nous espais delimitats
L'adaptació plantejada per tirar endavant el programa patronal del mes de juny s'està treballant amb les comissions de músiques i de seguici, junt amb l'equip municipal de cultura i amb empreses productores del sector de les indústries culturals. Se centra en una premissa bàsica: la transformació dels espais oberts que havien funcionat abans de la pandèmia en nous espais delimitats, que tindran un aforament concret, amb el públic assegut i en els quals es comptarà també amb les mesures ja interioritzades per part dels espectadors referents al control de temperatura, el gel hidroalcohòlic, la mascareta permanent i l'escalonament de les arribades i sortides del públic. D'aquesta manera, es preveu que els concerts musicals, tant els que tenien públic dempeus com els que ja comptaven amb cadires, s'adeqüin a la nova situació.
Per analogia, el seguici itinerant per places i carrers també s'adaptarà a aquest format després de la prova pilot realitzada per la Fira de Santa Úrsula de 2020. De fet, la darrera resolució del Procicat del passat divendres 12 de març va aixecar la prohibició expressa que pesava sobre la realització d'activitats de cultura popular i tradicional, i les va autoritzar amb subjecció als mateixos requisits establerts per a la resta d'activitats culturals d'arts escèniques i musicals.
Els darrers mesos només s'havien pogut dur a terme aquelles activitats de cultura popular que formaven part de la litúrgia celebrada en certs temples religiosos de Catalunya, un llegat escènic que prové de l'època medieval tot i que també ha tingut interrupcions. En el cas de Valls es va realitzar la representació del ball de la Moixiganga per la celebració anual de la Mare de Déu de la Candela el passat 1 de febrer.