Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un professional sanitari posant-se uns guants

La imatge d’un pacient al terra d’un hospital dona la volta al món

Les autoritats sanitàries han donat la seva versió sobre els fets
Imatge d'arxiu d'un professional sanitari posant-se uns guants
La imatge d'un home atès al terra d'un hospital s'ha viralitzat a les xarxes socials | ISTOCKPHOTO

La pandèmia provocada per la Covid-19 està deixant imatges devastadores. Hospitals plens, pacients rebent atenció mèdica des dels seus vehicles, hospitals de campanya a vessar, tot això a conseqüència de l'elevat augment de contagis que no donen treva al sistema sanitari. No importa de quin país es tracti. A l'ample i llarg del globus terraqüi, la pandèmia està causant estralls i sembla una guerra impossible de guanyar.

L'última imatge que s'ha convertit en viral i que ha clamat al cel, ha estat una on podem veure un home estirat al terra d'un hospital mentre sembla rebre assistència sanitària. La foto ha cridat molt l'atenció i les autoritats mexicanes s'han afanyat a explicar la raó que va provocar aquesta dramàtica situació.

L'home es va desmaiar

«Sobre la imatge que va circular aquesta tarda a xarxes socials en què s'observa una persona a terra en un hospital, la Secretaria de Salut de la Ciutat de Mèxic informa que la fotografia correspon a l'interior de l'Hospital Enrique Cabrera d'aquesta dependència» comença explicant en un comunicat la Secretaria de Salut de la Ciutat de Mèxic.

Segons sembla l'home va acudir pel seu propi peu al centre sanitari, però va perdre el coneixement i es va desmaiar. Tot seguit, el personal mèdic es va disposar a atendre'l immediatament. Però per desgràcia res es va poder fer per salvar-li la vida, segons expliquen les autoritats sanitàries mexicanes.

«Va perdre el coneixement, va caure en aturada cardiorespiratòria, de manera que per accelerar la seva atenció, els metges van prendre la decisió de fer les maniobres de reanimació de manera immediata estant a terra» han explicat. A més, assenyalen que la família del pacient ha rebut l'atenció necessària i que els sanitaris fan tot el que poden davant de la situació tan delicada que travessen per la pandèmia.

«Els treballadors i treballadores de la salut que són a la primera línia d'atenció a la Covid, minut a minut, fan tot el necessari per salvar vides i la seva tasca és plenament reconeguda». Des de la Secretaria de Salut de la Ciutat de Mèxic asseguren que les instal·lacions hospitalàries són revisades cada dia per intentar identificar la manca d'equipament i infraestructura per fer front a la pandèmia.

Els hospitals mexicans estan a la vora del col·lapse

Tot i l'esforç que des de la direcció del govern mexicà es fa per evitar el col·lapse a conseqüència de l'augment de casos de coronavirus diaris, la veritat és que els hospitals es troben plenament saturats amb una ocupació del 83%. Els llits generals ocupats estan al 82% i els que estan destinats a intubació tenen el 84%.

Unes xifres que augmenten la preocupació dels treballadors sanitaris que es veuen desbordats. La capital mexicana recull el 23% dels casos per coronavirus amb 337.000 contagiats i 22.000 morts. Però el pitjor dia per a tot el país va ser el passat 6 de gener. En només 24 hores es van registrar 13.345 contagis nous i 1.165 morts.

Ajuda de l'exèrcit per administrar les vacunes

El passat 24 de desembre, Mèxic va començar el seu pla de vacunació. El govern mexicà vol assegurar que les vacunes siguin administrades sense demora i per això ha comunicat l'ajuda de l'exèrcit. Per a això es desplegarà 10.000 brigades que s'uniran a la tasca de vacunar 12 milions d'habitants.

El president, Andrés Manuel López Obrador, ha volgut explicar que es té previst que se subministri la vacuna xinesa CanSino Biologics perquè tan sols es requereix una dosi per immunitzar i no necessita condicions extremes de refrigeració i emmagatzematge.

A més de l'exèrcit, López Obrador ha comunicat la col·laboració amb la Guàrdia Nacional que garantirà tant la seguretat de les brigades com de les vacunes: «Cuidaran les vacunes perquè no hi hagi desviaments o no hagi maldat de gent que vulgui que les coses no es facin bé. Estarem molt pendents».