Imatge de pluja caient

Les fortes tempestes deixen aiguats, calamarsa, pedra i fort vent en pocs minuts

Una línia de fortes pluges ha creuat gran part de Catalunya de forma molt ràpida aquest vespre. Les més fortes han caigut al Camp de Tarragona i a l'àrea de Barcelona.

 

El front que havia d’arribar la tarda d’aquest dimarts ha estat més actiu del que s’esperava inicialment. Una línia de ruixats i tempestes ha entrat per Ponent i ha anat escombrant pràcticament tot Catalunya amb el pas de les  hores amb aiguats que, localment, han estat molt intensos i han anat acompanyats de calamarsa, pedra fortes ràfegues de vent i llamps i trons. 

Les precipitacions s’han reactivat quan han entrat a les comarques tarragonines amb fortes tempestes que han caigut a les principals ciutats. Tot i així, les pluges viatjaven a molta velocitat cap al nord-est i les acumulacions han estat força minses, si bé hi ha hagut moments d’aiguat torrencial amb fortes pedregades. De fet, les àrees més afectades pels forts aiguats han estat el Camp de Tarragona i les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona. 

En alguns casos, com ara al Tarragonès o al Baix Penedès, la calamarsada o pedregada ha deixat tot ben blanc. Per ara no consten incidències per part de Protecció Civil i Bombers a causa de les pluges. Aquestes són les imatges més espectaculars que deixen les tempestes d’aquest dimarts.

  

  

La ‘torbonada’: molt soroll però poca aigua

Com hem explicat, els ruixats i les tempestes han circulat a gran velocitat i, malgrat que la sensació era que estava caient moltíssima aigua, en general s’han recollit tan sols entre 3 i 10 l/m²,  si bé en alguns punts s’ha superat aquesta xifra, com ara a Parets del Vallès, La Vallès Occidental, on s’ha arribat als 15 l/m².

El més destacat d’aquestes tempestes és que han circulat en forma de ‘torbonada’, és a dir, un arc de pluja intensa que circula amb molta rapidesa però amb fortes ventades i patacs d’aigua en pocs minuts.  Per exemple, a Torroja del Priorat o a Riudoms han caigut més de 2 litres en tan sols un minut. Una quantitat molt important, però com que ha durat ben poc no s’han acumulat més litres. El vent també ha estat molt destacable, amb ràfegues que, en el moment de tempesta, han arribat a superar els 60 km/h. Aquests són els registre de pluja més destacats:

 • Parets del Vallès: 15 l/m²
 • Cunit: 13 l/m²
 • Cerdanyola del Vallès: 13 l/m²
 • El Vendrell: 12 l/m²
 • Barcelona: 10 l/m²
 • Vallirana: 10 l/m²
 • El Prat de Llobregat: 10 l/m²
 • Mont-roig del Camp: 8 l/m²
 • Viladecans: 7 l/m²
 • Riudoms: 7 l/m²
 • Constantí: 5 l/m²
 • Mataró: 4 l/m²

Previsió per a les properes hores

De cara a les properes hores, encara poden caure ruixats i tempestes localment intenses a les comarques de Girona i al nord-est de les comarques de Barcelona. No obstant, la tendència serà a que deixi de ploure de nit i  dimecres tindrem una jornada molt més tranquil·la amb ambient assolellat i pujada de les temperatures a gran part del territori.