Imatge de la ciutat d'Atenes sota una intensa nevada

Imatges insòlites: Nevada històrica a Grècia amb fins a mig metre de neu i platges ben blanques

Les temperatures han superat els -20ºC i les nevades han deixat més de 10 centímetres a la capital grega

Que nevi  a l'hivern  no és notícia, però que ho faci a mitja Europa, gairebé al mateix temps, en llocs insòlits i amb registres i temperatures  històriques, sí. És precisament el que està passant aquestes últimes setmanes, amb nevades  i termòmetres molt per sota dels 0ºC des de Turquia, passant per Grècia, est de Russia o fins a les Illes Britàniques. Ara, el temporal 'Medea' ha portat la neu  fins a la capital de Grècia i l'onada d'aire fred  procedent de Sibèria també està provocant nevades  a Turquia i la nevada  més intensa en anys a la capital russa, Moscou.

El temporal  de fred  i neu  que està portant el  temporal 'Medea', nomenada així pels grecs, continua afectant bona part de Grècia, especialment la regió capitalina d'Àtica, on les autoritats sanitàries han hagut de cancel·lar la vacunació contra la covid-19 programada. A més, Protecció Civil ha demanat aquest matí de dimarts, 16 de febrer, que ningú surti al carrer durant les primeres hores del matí, que era quan s'esperava la situació més perillosa pel que fa a les  fortesnevades  previstes i caigudes durant la nit que han col·lapsat el trànsit viari. 

Els bombers estan atenent constantment trucades al telèfon d'urgències  de conductors que els seus vehicles han quedat atrapats amb la neu  a les carreteres per no portar cadenes. Al llarg de tota la jornada d'aquest dimarts, l'ús de cadenes és obligatori en pràcticament tots els suburbis de la capital i, fins i tot, en algunes zones de centre. A continuació, us deixem algunes imatges  que s'han compartit a les xarxes socials: 

Col·lapse monumental a tot el país

Pel que fa a la capital, les fortes nevades  a Atenes han obligat a suspendre el trànsit de trens, tramvies, metro i autobusos durant les primeres hores del matí d'aquest dimarts, però els problemes persisteixen més en el tràfic marítim, a causa dels forts vents  que bufen especialment al mar Egeu amb ratxes que superen els 100 km/h.  Per aquest motiu, s'han suspès totes les rutes des dels tres ports que envolten la capital grega.

El pitjor temporal en més d'una dècada

Al centre d'Atenes, el pes de la neu  ha arribat a provocar la caiguda de centenars d'arbres i el temporal anomenat 'Medea' ja és el pitjor temporal  de neu  que viu Grècia  des de fa més d'una dècada, no només per la quantitat de neu  caiguda sinó per les temperatures  gèlides que han assolit els  -22ºC en algunes zones muntanyoses de nord. En alguns punts de país hi ha hagut talls de llum i d'aigua, com a l'illa d'Eubea, on alguns municipis ja fa tres dies sense subministrament elèctric.

Mentre que al nord i centre del país els fenòmens s'han anat debilitant, 'Medea'  seguirà castigant en aquestes hores el mar Egeu, i les nevades  arribaran fins a les illes del sud, així com algunes zones muntanyoses de l'illa de Creta. Al nord de país persistiran les gelades, però no les nevades, tot i que la situació es preveu que comenci a millorar a partir de dimecres.

Campanya de vacunació suspesa

El país va emetre un primer avís afirmant que la campanya de vacunació quedaria suspesa durant tot aquest dimarts, cosa que el Govern del conservador Kyriakos Mitsotakis volia evitar a tota costa. Tot i això, en previsió del temporal, Protecció Civil havia organitzat un dispositiu especial que preveia l'activitat reforçada de les màquines llevaneus al voltant dels centres de salut i, en cas de necessitat, fins i tot el trasllat de pacients fins als punts de vacunació. No obstant això, aquesta operació especial s'havia previst només per a les zones rurals i no es preveia necessària per a la capital.