Imatge d'arxiu d'una Diada de Sant Jordi

Un nou xàfec: Aclareixen què passarà amb el Sant Jordi d'enguany a BCN

L'any passat, la pandèmia ja va obligar a suspendre la diada

Després d'un 2020 amb pràcticament cap esdeveniment multitudinari, hi ha dubtes sobre com seran les principals celebracions aquest any. De moment, no s'han pogut celebrar ni les cavalcades dels Reis d'Orient ni el Carnaval. Pel que fa a la Setmana Santa, encara hi ha molts dubtes sobre els actes que es podran fer. La següent data marcada al calendari a casa nostra és Sant Jordi, el pròxim 23 d'abril, que l'any passat ja es va haver de suspendre per culpa de la pandèmia.

Com serà el Sant Jordi d'aquest any?

Per ara, es coneixen ben poques coses. Això sí, ja tenim les primeres informacions de com se celebrarà aquesta diada a Barcelona. En el marc de la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, el PP ha preguntat com es preveia la diada d'enguany i el tinent d'alcalde de Cultura, Joan Subirats, que ha donat les primeres pistes de com serà el Sant Jordi del 2021 a la capital catalana.

Segons Subirats, la idea que ara mateix té al cap l'Ajuntament és celebrar un Sant Jordi «restringit a professionals» i el més desconcentrat possible. És a dir que no es preveuen actes massius o que provoquin aglomeracions, tan característics d'una diada com aquesta. El tinent d'alcalde barceloní ha argumentat que «tot fa pensar que el 23 d'abril no estarem en una situació de normalitat».

Tot i això, Subirats s'ha mostrat confiat que acabarà sortint una bona diada, malgrat les mesures restrictives que hi pugui haver en aquell moment. De fet, creu que ho tenen «ben encarat» gràcies a l'experiència assolida durant el darrer any. En aquest sentit, també ha informat que des de l'Ajuntament ja s'han reunit amb els gremis d'editors, de llibreters i també el dels floristes.

D'aquesta manera, tot fa pensar que el Sant Jordi del 2021 tindrà poc a veure amb la tradicional diada, que provocava aglomeracions a alguns dels carrers del centre de Barcelona, com les Rambles, la plaça de Catalunya o el passeig de Gràcia. Amb els pocs indicis que ha donat Subirats, tot apunta que serà una jornada que es podria assemblar a la Diada del Llibre i de la Rosa celebrada l'estiu passat.

Diada del Llibre i de la Rosa

L'any passat no es va poder celebrar Sant Jordi, que va coincidir quan encara ens trobàvem en una situació de confinament domiciliari. Per compensar les pèrdues que això va generar als sectors dels llibreters, editors i floristes, es va crear la Diada del Llibre i de la Rosa. Aquesta jornada es va celebrar el 23 de juliol, quan s'havien obert algunes de les restriccions de la primavera passada. En aquesta diada, llibreters i floristes van poder muntar les parades davant del seu establiment, garantint les mesures de seguretat i prevenció. Paral·lelament, es van realitzar actes telemàtics i concursos mitjançant les xarxes socials.