Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una Lluna plena des de Reus

Imatges precioses de l’espectacular Lluna del Llop a Catalunya, la primera del 2021

El fenomen ha il·luminat el cel de pràcticament tot el territori i el seu nom es deu a una historia de fa segles

Imatge d'una Lluna plena des de Reus
La Lluna del Llop ha deixat imatges espectaculars arreu de Catalunya | Laia Solanellas

L’astronomia no entén de meteorologia i, faci fred o calor, els fenòmens celestes no donen treva al llarg de tot l’any. I aquestes últimes hores n’hem tingut un dels més destacats del'agenda astronòmica de tot l’hivern: la Lluna del Llop, la primera Lluna plena de l’any 2021. Un autèntic espectacle al cel que, durant el vespre i nit del dijous, 28 de gener, i la matinada d’aquest divendres, ha il·luminat el cel de pràcticament tot Catalunya, excepte als llocs on hi ha hagut alguna boira o nuvolositat més abundant, bàsicament en fondalades interiors i zones a la cara nord del Pirineu.  

El fenomen, que rep el nom de Lluna de Llop per una història de fa segles i que repassarem més endavant, va arribar a la seva plenitud a les 20:16h del vespre del dijous, coincidint amb la tornada a casa de les feines per part de molta gent. D’aquesta manera, milers de persones van poder gaudir del punt àlgid d’aquest espectacle, amb una Lluna plena que va començar a sortir per l’est a les 17:15h de la tarda i que s’ha post de bon matí aquest divendres per l’oest, oferint una nit completament il·luminada a la majoria de comarques.

A més, en moltes ocasions s’ha pogut veure un impressionant halo al voltant de la Lluna a causa del pas de bandes de núvols alts i prims. Aquest fet acostuma a indicar un canvi de temps, cosa que passarà al llarg de les properes hores.  Aquestes són algunes de les precioses imatges que ens heu fet arribar de la Lluna del Llop a Catalunya:

Per què es diu Lluna del Llop?

El nom de la Lluna del Llop el van posar fa segles les primeres comunitats natives d’Amèrica, que se sentien molt connectades a totes les Llunes plenes de l’any. En concret, aquest nom es deu al fet que, durant les hores prèvies i al llarg de la sortida de la primera Lluna plena del 2021 al gener, els llops dels boscos i muntanyes udolaven amb força i durant molta estona per tot arreu.

En aquest sentit, aquesta Lluna plena, normalment a finals de mes, coincidia en un moment en què feia molt fred i hi havia una gran quantitat de neu acumulada, cosa que limitava molt la recerca d’aliments dels llops, que udolaven davant d’aquesta desgràcia que vivien. Un soroll que posava els pels de punta als habitants de l’època i que es va arribar a demostrar que era molt més intens i llarg que durant la resta de l’any. Si l’udol d’un llop dura entre 3 i 7 segons normalment, durant la Lluna del Llop es calcula que s’allargava entre 30 i 120 segons. Un canvi, sense cap mena de dubte, impressionant.

La propera Lluna plena tindrà lloc el 27 de febrer i serà l’última de l’hivern, ja que la següent ja serà el 28 de març, dies després d’haver entrat a la primavera. Per tant, estarem davant de l’últim fenomen d’aquestes característiques associat al fred i a la neu. Veurem si la meteorologia també es comporta d’aquesta manera.