La Fiscalia demana la anul·lació del decret del Govern que suspenia les eleccions del 14 de febrer. En aquesta línia, al·leguen que el risc de contagi es «pot prevenir» i per això mateix insten a que les eleccions tirin endavant.
En un informe d'al·legacions de 15 pàgines presentat aquest divendres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el ministeri públic diu que la situació actual de la pandèmia ja era previsible el 21 de desembre, quan es van convocar les eleccions, i el risc de contagi en la jornada electoral es pot minimitzar amb mesures higièniques. En l'informe, finalment, la Fiscalia Superior de Catalunya aposta per no ajornar els comicis fins el 30 de maig com pretén el Govern.
El TSJC, però, encara s'ha de prounciar sobre les eleccions i el seu veredicte serà definitiu per unes eleccions que el Govern va ajornar en primera instància per l'auge de la Covid-19 a Catalunya. Els tècnics i caps d'hospitals de Catalunya, de fet, en demanen la suspensió però només la justícia podrà ser definitiva en aquest sentit. La decisió del TSJC es prendrà abans del 8 de febrer. A l'espera d'aquesta decisió, la campanya electoral va donar el tret de sortida dijous a la matinada i, aquest divendres, ja hi ha hagut el primer debat entre els candidats.
El Govern va ajornar el 14-F malgrat un informe que en garanteix la seguretat
Malgrat la decisió presa el 15 de gener de suspendre la convocatòria d'eleccions per al 14 de febrer, el Govern disposava d'almenys un informe que garantia la seguretat sanitària de la celebració dels comicis en aquesta data. Això és el que es desprèn de la informació que publicava aquest dijous, 28 de gener, 'El Confidencial', que apunta que l'executiu va entregar al Parlament el passat dissabte, 23 de gener, un informe on es deixa constància que no hi ha impediments sanitaris per a la cita amb les urnes el 14 de febrer.
El document, que signa el mateix Departament de Salut del Govern, exposa que el pic de contagis, en aquesta tercera onada, es va donar a l'entorn del passat 19 de gener, quan els casos eren d'entre 4.500 i 5.000 cada dia. Pel que fa a l'ocupació de les UCIs, s'estima que es produeixi a finals de la setmana vinent, més concretament divendres, dia 5 de febrer. D'aquesta manera, doncs, el pic de contagis i també el de pressió assistencial estarien superats en la data electoral del 14 de febrer, quan ja s'estaria en l'anomenada fase de «mitigació» de la tercera onada.
El mateix 23 de gener, la data en què l'informe es va entregar al Parlament, es va produir una reunió tècnica dels partits en què, segons informa 'El Confidencial', els responsables de Salut van assegurar que no existeixen motius sanitaris per posposar les eleccions. Així doncs, segons aquest informe i les previsions tècniques de Salut, els motius esgrimits per la Generalitat per posposar la jornada electoral no se sustentarien en les xifres reals previstes.