Imatge de la nevada d'aquest dilluns, 28 de desembre, als Ports

Imatges: La neu torna a arribar en cotes baixes i deixa una estampa blanca als Ports i a les valls del Pirineu

La neu ha caigut per sobre dels 500 metres, però en general, han estat enfarinades testimonials

Aquesta jornada dels  Sants Innocents, 28 de desembre, ha començat amb una enfarinada  a cotes baixes que ha deixat una estampa ben blanca a gran part del Pirineu, Prepirineu, però les nevades  han sortit de forma anecdòtica de la serralada i també s'ha vist nevar  amb ganes cap als Ports, a les terres de l'Ebre, on s'hi han acumulat fins a 5 centímetres de neu  nova. La nevada, de forma encara més anecdòtica, també ha arribat a punts elevats de la Catalunya central o a les muntanyes de Prades i el Montsant.

La causa de tot plegat ha estat un nou front fred provinent de l'Àrtic amb molt aire fred associat a les capes altes de l'atmosfera i això ha provocat que la cota de neu hagi estat tan baixa. En general, com dèiem, les nevades  han estat més aviat anecdòtiques i s'han acumulat entre 1 i 5 centímetres a gran part de les valls del Pirineu i Prepirineu, igual que a la zona dels Ports. A continuació, us deixem imatges  de les zones on aquest matí s'han despertat amb un paisatge més blanc.

Més possibilitat de nevades a cotes baixes

La situació tendirà a millorar aquesta tarda quan marxarà tota la nuvolositat i el sol  dominarà a gran part del territori català. Les nevades  deixaran pas a fortes ventades, que seran les grans protagonistes de la tarda. Tot plegat, amb un ambient de cru hivern  que es mantindrà al llarg de la tarda, tot i el sol,  i també en jornades posteriors.

Més enllà, de cara al cap d'any ens podria arribar un nou canvi de temps encara més important, i és que el pas d’un nou front atlàntic obrirà la porta a una entrada d’aire molt fred  procedent de l’Àrtic i es podria barrejar amb una borrasca  que es formaria davant la costa catalana. Amb tot, les nevades podrien aparèixer al litoral amb una cota de neu que es mantindria entre els 300 i 500 metres. Tot plegat, encara no està clar i faltarà veure que diuen els mapes en dies posteriors per veure si s'acaba confirmant o no.