Imatges de postal: La neu tenyeix de blanc les comarques de Tarragona

Imatges espectaculars: Així es veu des de l’espai la gran capa de neu a mig Catalunya després de la Filomena

La borrasca ja ha marxat i, amb la sortida del sol, els satèl·lits donen una idea de l’abast de la gran nevada dels últims dies

La borrasca Filomena ha deixat una gran nevada i un rastre de moltes incidències a molts punts de l’interior de Catalunya, amb els gruixos més importants a l’interior de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, on se supera el mig metre de neu. Aquest dilluns, 11 de gener, el temporal ja ha marxat del tot i el sol ha pogut sortir amb el permís d’algunes boires gebradores  a l’interior. És llavors quan hem estat conscients de la magnitud de la nevada.

I és que les imatges que es veuen a molts punts són de postal, inclús amb pobles colgats de neu que tardaran dies a tornar a la normalitat. La nevada ha estat tan intensa que no només es veu en el terreny o a peu de carrer, sinó que, amb la marxa dels núvols, els satèl·lits artificials que orbiten la Terra han captat l’extensió de la gran capa blanca que cobreix mig Catalunya.

D’aquesta manera, en les imatges des de l’exterior del planeta es veuen tot l’interior de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, les muntanyes prelitorals, part de Ponent, el Pirineu, Prepirineu i les cotes superiors als 600 metres de la resta del territori ben blancs, amb tan sols algunes boires gebradores a l’interior que es poden confondre amb una nevada que és espectacular des de l’espai. No només a casa nostra, sinó que també gran part de la península està coberta per la neu. A continuació mostrem les imatges dels diferents satèl·lits, essent la NASA la que ofereix una nitidesa més clara de la neu:

Imatge satèl·lit de la gran nevada a l'interior de Catalunya l'11 de gener del 2021
Imatge de la NASA de la gran capa de neu que cobreix mig Catalunya aquest dilluns | NASA

Compte amb el gel

La nevada ja s’ha acabat, però les temperatures es mantenen ben baixes i, de fet, de nit encara poden baixar una mica més amb quasi tot el territori clarament sota zero. Així que la neu que ha caigut no només no marxarà, sinó que es glaçarà i convertirà les zones que no s’hagin netejat bé en una autèntica pista de patinatge. Consulta aquí la previsió completa per a les properes hores.

A les zones on hi ha molta neu, cal salar bé els carrers i voreres, netejar els accessos exteriors als habitatges i, si cal, anar ben calçat per evitar patinades. També és important no distreure’s amb el mòbil o anar carregats de molt pes quan caminem pels pobles nevats per evitar accidents innecessaris.