Imatge d'un llamp caient a Olèrdola, a l'Alt Penedès

Imatges: Molts problemes per l'espectacular torbonada amb fortes tempestes i ventades aquest divendres

El 112 ha rebut més de 300 trucades i una conductora ha quedat atrapada a BCN. La línia de tempestes ha creuat pràcticament tot el territori en hora punta d’entrades a escoles i feines

Matí de divendres molt mogut a gran part de Catalunya a causa del pas d’una torbonada que ha creuat gran part de Catalunya d’oest a est amb fortes tempestes, ventades violentes i calamarsa en molts casos. Tot i que es preveia el pas d’una banda de ruixats aquest matí, la veritat és que no s’esperaven xàfecs tan forts. I això ha coincidit en plena hora punt d’entrades a escoles i feines. Una situació més pròpia de l'estiu o la tardor que no pas de l'hivern, i encara menys del mes de gener. La  borrasca Hortense  ha arribat per la porta gran a Catalunya.

Les  fortes tempestes han estat curtes però molt intenses, i, especialment les ventades, han causat estralls en diversos punts, inclús alguns de greus. De fet, el telèfon d'emergències 112  ha rebut gairebé 400 trucades per incidències  relacionades amb el temporal, la majoria a l'àrea metropolitana de Barcelona, on destaca la caiguda d'una palmera a l'avinguda Diagonal de la capital catalana que ha atrapat a una persona a dins del seu cotxe. Han caigut pals de llum, branques i arbres o, inclús, algun mur o sostre, mentre que hi ha hagut desperfectes en mobiliari urbà i privats. 

Les pluges han arribat primer per Ponent i Tarragona, arribant finalment a les comarques de Barcelona i encaminant-se, ja més debilitades, cap a Girona. Allà on arribava la línia de tempestes es feia de nit de cop amb cels espectaculars i d’aquells que fan por i molts llamps i trons. Tot i que els patacs d’aigua han passat a gran velocitat i no han deixat ni 5 litres, en alguns casos hi ha hagut estralls, sobretot pel vent, que ha arribat a superar els 70 km/h, però localment els 100 a zones poblades, com ara a Terrassa o a Cervera. Aquestes són algunes de les espectaculars imatges del breu temporal:

I després de les tempestes ha arribat la calma amb diversos arcs de Sant Martí espectaculars arreu del territori: 

Després de la torbonada, la ventada

La línia de tempestes  acabarà de creuar Catalunya per Girona i Barcelona però s'obriran clarianes ràpidament. De fet, per Ponent i Tarragona el cel ja ha canviat totalment. Ara serà el torn de la  forta ventada de ponent que entrarà amb ganes i afectarà gran part del territori, amb ràfegues  que poden ser fortes i colpejaran especialment les comarques de Ponent, Tarragona, àrea metropolitana de Barcelona, Altiplà Central, centre i sud de la Catalunya Central i zones elevades de tot el territori. Les ràfegues  poden superar localment els 80 km/h, inclús assolir els 100 km/h a les zones més ventades. Molta precaució  en aquest sentit, hi ha alertes  activades a moltes comarques. Consulta aquí la previsió completa per a les properes hores.