Ja fa mesos que es baten rècords de temperatura arreu del planeta, posant sobre la taula, una altra vegada, la problemàtica del canvi climàtic i el seu escalfament global. Però una nova i curiosa visualització d’aquestes dades de calor extrema durant els darrers mesos, posa de manifesta, amb un cop ben dur, el comportament extrem d’aquest l’estiu.
Les dades, enregistrades diàriament des de l’1 de maig al 31 de juliol, mostra en diferents colors si es tracta de rècord del dia, rècord mensual o rècord absolut de calor. Totes aquestes dades es desprenen d’estacions meteorològiques amb una durada de 40 anys o més de registres.
En este interesante gráfico animado se muestran estaciones meteorológicas con al menos 40 años de observaciones que entre el 1 de mayo y el 31 de julio batieron récords de temperatura diarios, mensuales o absolutos https://t.co/MRQBME7Pcx
— AEMET (@AEMET_Esp) August 19, 2019
Les dades finals d’aquesta radiografia de calorsón preocupants i alarmants, ja que un total de 255 estacions de tot el món, van superar el seu rècord històric mensual, 1.115 van superar el rècord mensual i més de 13.600 el diari. Coincidint amb l’estiu boreal, la majoria de rècords tenen lloc a l’hemisferi nord del planeta.
L’estiu europeu amb més temperatures extremes dels últims 200 anys
Segons Robert Rohde, científic de l’Institut Berkeley Earth, destaca que l’estiu del 2019 a Europa passarà a la història com l’estació amb més onades de calor dels últims 200 anys, d’ençà que es van començar a formar-se les organitzacions que agafaven dades de temperatura. I és que aquest estiu ha estat extremadament calorós, amb rècords de temperatura a gairebé totes les ciutats europees, a conseqüència de les extraordinàries onades de calor que ha patit el continent durant el juny i juliol.
Map of all the weather stations that have reported new all-time record highs in 2019 through July 31st.
In particular, the heatwaves in Europe in June and July smashed a huge number of local records.
(Based on preliminary data, records may still require verification.) pic.twitter.com/4Y9qiteVsl— Robert Rohde (@RARohde) August 16, 2019
A part d’Europa, el mapa que ha publicat Rohde, també s’observa la tendència com d’altres punts del planeta estan patint també onades de calor mai vistes fins a l’actualitat. Així doncs, zones com el sud-est d’Austràlia, el sud de Xile i altres zones del sud-est dels Estats Units o Àsia, també es veuen afectats per aquest augment de la temperatura global enregistrant-se temperatures extremes també inèdites fins fa poc. I és que aquests dos gràfics, mostren la terrible tendència que està agafant el clima terrestre.