Sanitat confirma 3 casos d'infecció per listèria a Catalunya

Per la seva part, l'Agència de Salut Pública de Catalunya manté que només hi ha dos casos

La ministra de Sanitat en funcionas, María Luisa Cercedo
La ministra de Sanitat en funcionas, María Luisa Cercedo | Twitter

La ministra de Sanitat del govern espanyol, María Luisa Carcedo, ha confirmat aquest dimecres un total de tres casos de persones infectades amb listeriosi per consumir carn contaminada a Catalunya. Fins ara es pensava que tan sols hi havia dos casos i Sanitat, en aquesta línia, insisteix que hi ha un únic brot, a Andalusia. 


  • T'ha interessat aquesta notícia? T'enviem últimes hores com aquesta de forma totalment gratuïta al teu mòbil. Clica aquí per rebre-les.

Segons la ministra, tots els casos tenen «relació directa» amb el consum de carn entatxonada a Andalusia, ja sigui perquè ho han consumit en aquesta comunitat o han portat la carn des d'allà. La ministra també ha confirmat tres casos a Aragó. En total, segons el ministeri, hi ha 150 casos de listeriosi a tot l'Estat, 132 a Andalusia i la resta en cinc comunitats diferent. Carcedo ha fet aquestes declaracions en una atenció als mitjans a València on ha recordat que des del 16 d'agost s'ha impedit la comercialització de qualsevol producte elaborat en aquesta fàbrica a partir del mes de maig.

Cada dia que passa «el risc és menor»

Carcedo ha insistit que tots els casos confirmats, també els tres d'Aragó, tenen relació amb el focus d'aquesta empresa de Sevilla. La ministra ha explicat que el producte té tres mesos de caducitat i per això ha demanat que qui tingui aquests productes de carn entatxonada a casa no el consumeixi i qui pugui tenir símptomes es dirigeixi al centre de salut per ser diagnosticat. Per Carcedo, cada dia que passa «el risc és menor».

La ministra ha dit que s'haurà d'analitzar «amb precisió» què ha passat però ha demanat fer-ho amb «diagnòstics certs i anàlisis confirmats». Carcedo ha recordat que la listeriosi és una malaltia de declaració obligatòria nominativa, i en el cas d'un brot, de comunicació diària i ha demanat no «especular». Carcedo assegura tan aviat com la Junta d'Andalusia va comunicar el brot, el ministeri va activar les dues xarxes, alimentària i sanitària, en comunicació a totes les comunitats autònomes per possibles casos que es puguin produir. 

L'ASPCAT ha desmentit les declaracions i manté que hi ha dos casos

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha desmentit les declaracions de la ministra de Sanitat i manté que només dos casos sospitosos de listeriosi a les comarques de la Catalunya Central, comunicats aquest dimarts. Fonts del Departament de Salut han insistit que cal esperar uns dies per poder confirmar els casos notificats. En aquests dos casos, són membres d'una mateixa família resident a la Catalunya Central, que va rebre la visita d'un altre familiar procedent de família que va portar carn entatxonada envasada a la mateixa marca que ha causat els casos d'Andalusia.

La Junta d'Andalusia ha anunciat noves mesures per fer front a aquesta crisi sanitària
La Junta d'Andalusia ha anunciat noves mesures per fer front a aquesta crisi sanitària | Twitter (@JuanMa_Moreno)

 

La Junta d'Andalusia ordena retirar tots els productes de l'empresa

La Junta d'Andalusia ha ordenat la retirada de tots els productes carnis que fabricava l'empresa sevillana Magrudis, ja que ha estat la seva carn entatxonada de la marca 'La Mechá' l'origen del brot de listeriosi que afecta Andalusia i altres comunitats autònomes. La decisió s'ha adoptat per «prevenció», ha explicat a la premsa el portaveu de la Junta d'Andalusia per aquesta crisi sanitària, José Miguel Cisneros. 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari