YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Què és la listeriosi, la infecció que ja ha afectat més de cent persones a Espanya

Aquesta malaltia ja ha causat la primera víctima mortal, una dona de 90 anys de Sevilla

listeriosi
Què és la listeriosi, la infecció que ja ha afectat més de cent persones | listeriosi

 

La listeriosi és una infecció que aquest mes d'agost és a l'ordre del dia a causa del brot que s'ha generat al país arran d'un lot de carn contaminat. És una malaltia que, fins ara, era poc coneguda i que no era gaire freqüent, encara que ja hi ha un centenar de persones afectades. Aquest article recull tota la informació que cal saber sobre la listeriosi.

La listeriosi és una infecció que es transmet per aliments contaminats

Segons l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, la listeriosi és una infecció greu causada pel bacteri 'Listeria monocytogenes' que en la majoria de casos es transmet a través d'aliments contaminats. El brot que està afectant ara a la població espanyola s'ha transmès per un lot contaminat de carn entatxonada de la marca 'La Mechá' i que s'està retirant dels establiments.

 

És una malaltia poc freqüent, però amb taxes de mortalitat altes, ja que oscil·len entre el 10% i el 30% dels pacients. Per això, és molt important estar atents als símptomes, sobretot si s'ha consumit el producte. Els signes principals de la listeriosi són: febre, diarrees, mal de cap, molèsties gastrointestinals i dolors musculars i a les articulacions. La infecció no es contagia entre persones, només a través dels aliments consumits.

Els grups de més risc són els grups vulnerables com dones embarassades, nadons, majors de 65 anys i persones immunocompromeses, és a dir, persones que han rebut un trasplantament, que es tracten amb quimioteràpia o que pateixen diabetis, malalties renals o hepàtiques i la síndrome d'immunodeficiència adquirida (SIDA). En aquests grups és una malaltia especialment delicada i que té una mortalitat major. 

Els aliments crus són un grup d'alt risc de listeriosi

El bacteri afecta els aliments amb major risc com són la llet crua, directa de l'animal sense bullir; els formatges fets amb llet no pasteuritzada, els germinats crus, el peix fumat i fruites i verdures trossejades amb antelació al consum —no al moment— o que no han estat rentades ni bullides. També és un aliment de risc la carn i els seus derivats no cuinats o llescats, com ha estat el cas de la carn entatxonada que ha causat el brot a Espanya i que ja té dues afectacions a Catalunya.

Les mesures principals per evitar contagiar-se de listeriosi és cuinar els aliments a més de 70ºC o escalfar les sobres a aquesta temperatura, mantenir la nevera a menys de 4ºC, rentar i trossejar els vegetals just abans de consumir-los, desinfectar les verdures amb una solució d'hipoclorit i mantenir la màxima higiene dels estris i superfícies per cuinar. 

Carn entatxonada de la marca 'La Mechá'
Carn entatxonada de la marca 'La Mechá' | La Mechá

 

És una infecció que pot trigar fins a cinc setmanes a manifestar-se o a diagnosticar-se, de forma que és complicat saber quin era l'aliment contaminat. Els casos de listeriosis del brot actual només s'han produït a causa dels lots contaminats de carn entatxonada de la marca 'La mechá' comercialitzats sobretot a Andalusia i en parts de Madrid, Extremadura, Castella-La Manxa, Tenerife i, pot ser, a Girona. El producte es venia a supermercats Alcampo, petits comerços i carnisseries i s'han distribuït 2.000 envasos. 

 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari