Mor una dona de 90 anys pel brot de listeriosi a Sevilla

Aquest mateix dimarts la ministra de Sanitat ha confirmat que hi ha activada una alerta a tot l'Estat

El portaveu de la unitat d'infecciosos, José Miguel Cisneros, ha donat la notícia | Twitter

Una anciana de 90 anys s'ha convertit en la primera víctima mortal del brot de listeriosi detectat a Andalusia, segons ha informat aquest dimarts el director de la unitat d'infecciosos de l'hospital Verge de la Rosada portaveu de la Junta d'Andalusia, José Miguel Cisneros.

  

Segons ha explicat en roda de premsa, la morta havia consumit carn entatxonada de la marca 'La mechá', origen d'aquest brot, i formava part del «grup de risc» de pacients afectats per aquesta patologia, segons Cisneros. 

  

El nombre total d'afectats per listeriosi a Andalusia ascendia a les 20 hores d'ahir, l'última dada oficial que s'ha conegut, a 114 malalts, 34 més que el dia anterior. D'aquests malalts, 53 romanen hospitalitzats, 18 d'ells són embarassades i dos bebès nounats.

El govern espanyol ha confirmat que el brot afecta a tot Espanya

Segons ha confirmat aquest matí la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo, en declaracions a la Cadena Ser, on ha precisat que, a més dels 80 casos d'intoxicació a Andalusia i dues sospites d'avortament, s'ha confirmat un cas de listeriosis a Extremadura i hi ha altres quatre en estudi en aquesta comunitat i la possibilitat d'un altre a Madrid. A més, la carn afectada també ha arribat a Catella-La Manxa i Tenerife. 

La ministra ha dit que en la llista de distribució del fabricant de Sevilla figurava un enviament a Catalunya, però que no obstant això, no va arribar a aquesta comunitat autònoma. A més, ha volgut tranquil·litzar a la població assegurant que des del passat dia 16 d'agost està activa a tota Espanya l'alerta de la xarxa de vigilància alimentària, cosa que es va comunicar a totes les comunitats autònomes perquè localitzessin el producte i es retirés, i també la xarxa d'alerta sanitària de vigilància epidemiològica per a identificar els casos que afecten la salut humana.

La titular de Sanitat ha deixat clar que tots els lots de la carn entatxonada de la marca 'La Mechá' fabricats des de maig estan immobilitzats, i ha incidit que ara del que es tracta és de detenir el brot, tractar les malalties i després veure on es va produir la fallada. Carcedo ha insistit que amb aquest bacteri només es pot contagiar de forma oral, per la ingesta de l'aliment i no de persona a persona.

sanitat
Sanitat ha confirmat que el brot afecta a tota Espanya | sanitat

 

Afecta a persones amb un sistema immunològic dèbil

La listeriosi és una infecció causada pel germen 'Listeria monocytogenes'. Les persones en general emmalalteixen amb listeriosi havent dinat aliments contaminats. La malaltia afecta principalment a dones embarassades –ja ha mort un nounat–, nounats, persones grans i persones amb el sistema immunitari afeblit. És poc comú que persones en altres grups s'emmalalteixin amb una infecció per listeriosi.

Les persones amb listeriosi invasiva generalment presenten símptomes entre una i quatre setmanes després d'haver menjat aliments contaminats, fins i tot en alguns casos algunes persones presenten símptomes fins 70 dies després. No obstant això, també hi ha casos en què els símptomes apareixen el mateix dia de l'exposició.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari