Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La bacteria 'Listeria monocytogenes' causa listeriosis

Un brot de listeriosi provoca 71 persones afectades i 46 ingressades a Andalusia

Afecta principalment a dones embarassades, nounats, persones grans i individus amb el sistema immunitari afeblit
La bacteria 'Listeria monocytogenes' causa listeriosis
Augmenten els casos de persones afectades per listeriosi després de menjar carn entatxonada a Andalusia | Cedida

 

S'ha registrat un brot de listeriosi en diversos punts d'Andalusia en les últimes setmanes. Un total de 46 persones es troben ingressades a l'hospital per aquesta malaltia, quatre d'elles en la unitat de Cures Intensives (UCI),  i ja s'han confirmat 71 casos en tota la regió. 

Alerta sanitària a Andalusia per un brot de listeriosi

Segons la Conselleria de Salut i Famílies,  tots els malalts hospitalitzats es troben en centres de Sevilla. Concretament, 27 en l'Hospital Universitari Virgen del Rocío, cinc en l'Hospital Universitari Virgen Macarena, cinc en l'Hospital Universitari Virgen de Valme, un a l'Hospital San Juan de Diuos i vuit a l'Hospital Nisa.

Pel que fa als 71 casos registrats en tota la comunitat autònoma des que va començar el brot, 57 s'han detectat a Sevilla, vuit a Huelva, i tres a Màlaga, Granada i Cadis, respectivament. Tots els casos diagnosticats estan rebent l'assistència sanitària que requereix la malaltia. 

L'alerta sanitària té la conseqüència de la retirada de la venda i el consum d'un producte de carn entatxonada, el causant més probable del brot. L'empresa que fabrica l'aliment, que ha mantingut una col·laboració estreta amb Salut Pública durant la investigació, ja ha comunicat als seus clients les mesures que es prendran.

Investigació des d'abans del 14 d'agost

El conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, va comparèixer davant els mitjans de comunicació en el Verge de la Rosada al costat del subdirector de Protecció de Salut, Jesús Peinado, el dia 16 d'agost, el següent a l'activació de l'alerta sanitària i menys de 24 hores més tard que aquesta fos decretada, per a informar sobre l'estat de les persones ingressades i l'evolució del brot.

La Junta ha subratllat que  «encara que la recerca sobre listèria estava en curs amb anterioritat, no va ser fins al dia 14 d'agost quan Salut i Famílies va tenir les evidències sòlides que van permetre associar sens dubte la causa dels brots a la carn entatxonada de l'empresa en qüestió». Així doncs, ha remarcat que la Conselleria va fer pública l'alerta «en menys de 24 hores després d'obtenir les evidències definitives» i que, en cas d'haver-se decretat abans, podria haver incorregut en una «irresponsabilitat de conseqüències greus».

Afecta persones amb el sistema immunitari dèbil

La listeriosi és una infecció causada pel germen 'Listeria monocytogenes'. Les persones en general emmalalteixen amb listeriosi havent dinat aliments contaminats. La malaltia afecta principalment a dones embarassades –ja ha mort un nounat–, nounats, persones grans i persones amb el sistema immunitari afeblit.  És poc comú que persones en altres grups s'emmalalteixin amb una infecció per listeriosi.

Les persones amb listeriosi invasiva generalment presenten símptomes entre una i quatre setmanes després d'haver menjat aliments contaminats,  fins i tot en alguns casos algunes persones presenten símptomes fins 70 dies després. No obstant això, també hi ha casos en què els símptomes apareixen el mateix dia de l'exposició.

També et pot interessar...