Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'OMS llença una alerta i es prepara per un hivern dur

És imparable: l'OMS llença una contundent advertència i es prepara per un hivern dur

L'Organització Mundial de la Salut advertei que, «si seguim així, hi pot haver 500.000 morts més fins al febrer»

Hans Kluge, metge belga i màxim responsable de l'Organització Mundial de la Salut a Europa, ha estat un dels experts presents al '44è Congrés Mundial d'Hospitals', celebrat a Barcelona. El doctor ha ofert una entrevista a 'La Vanguardia' per parlar sobre les maneres de millorar els sistemes de salut i afrontar les conseqüències de la pandèmia de Covid-19.

En primer lloc, Kluge ha ofert una opinió sincera sobre la gestió de la pandèmia a Espanya. En aquest sentit, l'especialista ha confessat que Espanya és dels països «que més ha complert en la cobertura de vacunació». Tant és així, que Kluge ha volgut donar «l'enhorabona a la gent per la bona disposició i la confiança en les vacunes», ha confessat.

L'OMS parla clar sobre la gestió de la pandèmia a Espanya

A més, el doctor belga ha lloat el bon sistema d'atenció primària del nostre país, i ha assegurat que l'OMS treballarà amb el Ministeri de Sanitat per documentar els 25 anys de transformació del sistema d'atenció primària a Espanya com a exemple mundial. «Una altra cosa que s'ha fet molt bé», segons Kluge, és que, fins i tot amb elevats nivells de vacunació, «Espanya segueix amb les mesures de prevenció i de sanitat pública en marxa», sosté.

Encara que Espanya va per bon camí, Kluge dóna les claus més importants per no confiar-se: «fer tot el possible per vacunar el 10 per cent restant: segon, reforçar l'enllaç entre el sistema d'atenció primària i el sistema d'atenció social i, sobretot, per als més vulnerables i la gent gran».

Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient
L'OMS posa nota de la gestió de la pandèmia a Espanya | GTRES

D'altra banda, Kluge ha enumerat mesures i avanços que la sanitat pública hauria d'emprendre ben aviat. «Cal augmentar la despesa pública en sanitat i incloure la cobertura de la salut dental i la salut mental», ja que, segons el mateix Kluge, «s'està veient que a molts països això suposa dificultats econòmiques per a les persones». A més, s'ha de «reduir les llistes d'espera i posar límits als copagaments per a les famílies vulnerables», per a protegir, també, els pensionistes més vulnerables.

L'OMS adverteix que l'hivern serà dur respecte a la pandèmia

Pel que fa a l'hivern, Kluge apunta que «segons una estimació, caldria esperar mig milió de morts fins a l'1 de febrer», una situació que es donaria «si seguim com fins ara, i em preocupa», confessa el mandatari, si bé «sabem què s'hi ha de fer». A la meitat dels països de la Unió Europea la vacunació s'ha estancat, tal com explica. «Fa un parell de mesos, la qüestió principal era la disponibilitat, i ara el problema és l'escepticisme cap a les vacunes, les 'fake news'».

Una dona amb mascareta i amb símptomes de Covid-19
L'hivern serà dur per a l'OMS respecte de la pandèmia de Covid-19 a Espanya | GTRES

A banda, Kluge ha fet referència a la relaxació de les mesures de salut pública i socials, que no s'haurien de relaxar «si un país aprecia un augment de casos, ja que les mesures preventives no són un atac contra la llibertat, al contrari». Així, Kluge posa com a gran exemple el passaport Covid, que considera una «eina col·lectiva per a la llibertat individual, perquè evita passar a confinaments més durs com fa un any»

Quan s'acabarà la pandèmia?

Finalment, el doctor belga ha intentat respondre a una pregunta que tothom es fa des de fa mesos: quan s'acabarà la pandèmia. En aquest sentit, per Kluge, «hem d'aprendre a conviure amb el virus». «Quan el nostre sistema sanitari no estigui sobrepassat per les hospitalitzacions i morts per Covid, la pandèmia serà una endèmia. I no és un drama», afirma.

Kluge ha fet referència a la grip, per la qual ha demanat que «la gent que es vacuni, no només per a Covid-19, perquè l'any passat no es va desplegar per les mesures sanitàries estrictes». Això, segons el dirigent de l'OMS a Europa, ha fet perdre immunitat.