La Residència Fiella de Tremp, en una imatge d'arxiu

Imputen la directora de la 'residència del terror' de Tremp per la mort de 64 ancians

Un brot de Covid-19 va afectar aquest centre el novembre del 2020

El jutjat d’Instrucció 1 de Tremp ha imputat l’exdirectora de la residència Fiella de Tremp i l’exresponsable d’Higiene Sanitària per homicidi imprudent de 64 ancians per un brot de Covid-19 el mes de novembre del 2020. En aquest sentit, també se'ls imputa tracte vexatori als usuaris del geriàtric i un delicte contra la seguretat dels treballadors.

Segons l'escrit d'acusació de la Fiscalia, ha descrit el centre com una 'residència del terror', en el qual els residents van passar gana, set i fred durant el brot de Covid-19 que va afectar el centre entre novembre i desembre del 2020. A conseqüència dels fets, van morir 64 ancians, el 43% del total. Després d'analitzar la documentació, la magistrada ha obert dos procediments contra dues de les responsables de la residència. 

En aquest sentit, ens els seus autos, la jutgessa ha citat a declarar 49 treballadors del centre, diversos testimonis més, així com agents dels Mossos d'Esquadra.

Les irregularitats que ha denunciat la Fiscalia

L'escrit de la Fiscalia denuncia que les investigadores no van gestionar el brot de Covid-19 com era de preveure, tot i que feia nou mesos que havia esclatat la pandèmia i que hi havia protocols d'actuació clars. En aquest sentit, l'acusació destaca que no es va atendre correctament els residents i no hi va haver coordinació amb els centres mèdics més propers.

Així mateix, el text també denuncia que se servia el sopar als residents fins passada la mitjanit, que van passar fred, gana i set. Així mateix, segons el ministeri públic, es va incomplir el protocol de visites i no es va aïllar els contagiats de la resta d'usuaris. El desgavell va ser tan gran, segons la Fiscalia, que fins i tot es va registrar la temperatura o el subministrament de medicació a usuaris que feia dies que estaven morts.

El ministeri públic també considera que la gestió dels morts per Covid-19 va ser caòtica. En aquest sentit, el text revela que alguns familiars dels residents van passar dies sense tenir cap notícia de la situació. Alguns van ser informats que es trobaven en bon estat de salut quan ja havien mort i a altres no se'ls avisava que el seu familiar havia mort.

Alguns familiars no es van assabentar de la mort dels seus familiars

Finalment, la Fiscalia considera que no hi havia un protocol de defunció, un fet que va provocar que alguns familiars s'assabentessin de la mort dels seus parents per la funerària o per altres coneguts del municipi o voluntaris de la residència. Altres, fins i tot, van haver d'anar al centre i buscar els seus familiars entre les habitacions on hi havia morts.

Alguns familiars, fins i tot, es van veure obligats a recuperar els cadàvers pels seus «propis mitjans». Evaristo Saura, un d'aquests familiars, ha explicat al digital 'El Español' que «en una habitació hi havia un mort, en una altra, una persona cridant, igual que en una pel·lícula de terror, tot a fosques».