Fotomuntatge de Yéremi Vargas i el seu pare, J.F. Vargas

Les incògnites del cas Yéremi, sense resoldre mentre detenen el seu pare

La desaparició de Yéremi Vargas l'any 2007 torna a la memòria ara que han detingut el seu pare. El cas de l'infant segueix sense resoldre's 14 anys després

El parador de Yéremi Vargas continua sent una incògnita 14 anys després. El menor va desaparèixer quan tenia 7 anys al municipi de Santa Lucía de Tirajana, a Gran Canària. Ara han detingut el seu pare, J.F. Vargas.

 

L'arrest es va produir la matinada d'aquest dilluns, 30 d'agost, a Las Palmas de Gran Canaria. La seva filla, de 13 anys, va posar una denúncia a la Policia Nacional contra el seu progenitor al·legant agressions sexuals.

 

Ahir, dimarts, el detingut va passar a disposició judicial al jutjat d'instrucció número 6 de Las Palmas. Vargas es va acollir al dret de no declarar.

 

El Tribunal Superior de Justícia de les Canàries ha informat que el magistrat de guàrdia ha dictat una ordre d'allunyament respecte a la seva filla i decretat la llibertat provisional de l'investigat.

 

Aquesta és la mesura que el pare de Yéremi ha de respectar mentre segueix obert el procés d'investigació dels fets.

 

El cas de Yéremi no s'ha resolt

El 10 de març es van complir 14 anys des que el menor va desaparèixer. Yéremi Vargas jugava en un descampat a prop de casa seva quan se li va perdre la pista.

 

Dues setmanes abans de la detenció del pare del menor, la mare va publicar una carta a les xarxes socials. Va assegurar que no ho havia fet abans perquè confiava que Yéremi, que ara tindria 22 anys, tornés a casa, i que ara ha perdut l'esperança.

 

 

El cas segueix ple d'incògnites. Es desconeix què li va poder passar a l'infant i qui va estar involucrat en la desaparició.

 

El 2016, la Guàrdia Civil va imputar Antonio Ojeda Bordó, àlies 'el Rubio', com a sospitós de la desaparició i homicidi de l'infant. En el seu historial delictiu es troba una condemna per abusos sexuals a un menor.

 

El 13 de juliol, Antonio Ojeda va comparèixer davant el jutge. Tot que no va declarar, va negar les acusacions del seu company de cel·la, que va assegurar que el sospitós li va explicar que havia matat el menor i incinerat el seu cos.

 

A finals d'aquest mateix any, Ojeda va tornar a la presó. Se'l va jutjar per un delicte d'agressió comès el 2012 a un altre menor de 9 anys. El 9 de març de 2020, 'el Rubio' va tornar a ser posat en llibertat.

 

El Jutjat d'Instrucció número 2 de San Bartolomé de Tirajana, encarregat del cas de Yéremi Vargas, va desestimar l'acusació contra Ojeda. El magistrat va considerar que no hi havia proves inculpatòries vàlides ni indicis contra el sospitós.

 

Les diligències obertes contra el presumpte homicida del menor van ser arxivades. En canvi, l'Audiència de Las Palmas va ratificar la decisió fa tres anys. A ulls de la Guàrdia Civil i de la família Vargas Suárez, 'el Rubio' és el principal responsable de la desaparició.

 

La investigació no s'ha donat per conclosa. La Benemèrita va fer una crida a la ciutadania perquè col·laborés i el cas no caigués en l'oblit.

 

Entre els mòbils del succés, la policia ha treballat amb diferents hipòtesis. Des de la venjança familiar, la pederàstia o el tràfic de drogues passant pel tràfic d'éssers humans.

 

La recent detenció del pare de Yéremi ha fet que el cas torni a acaparar l'atenció dels mitjans de comunicació del país.

 

Més encara quan, 14 anys després, la mare continua en suspens sense saber què se'n va fer del seu fill. Tampoc s'han posat nom i cognoms al culpable.