Fotomuntatge d'Alfredo Rodríguez, propietari del bar 'El Brillante' de Madrid, i un entrepà de calamars

Mor massa jove el rei dels entrepans de calamars: Alfredo d'El Brillante

Va convertir el seu negoci en un referent ineludible per a descobrir la gastronomia madrilenya

El sector de l'hostaleria plora avui la mort d'un dels seus referents, Alfredo Rodríguez. El propietari de l'històric bar madrileny El Brillante va morir a l'edat de 67 anys. La seva trajectòria professional va estar marcada per l'èxit del seu entrepà de calamars, un autèntic reclam turístic de la ciutat.

Gràcies a aquesta especialitat, el seu establiment es va convertir en parada obligada de molts turistes a la capital d'Espanya. El seu bar està ubicat a la plaça d'Atocha, a pocs metres de l'estació de tren i del Barrio de las Letras. La mort d'Alfredo ha caigut com una garrotada al sector de la restauració.

Més enllà de l'èxit empresarial que va tenir, Alfredo Rodríguez sempre va ser algú molt estimat per les persones que treballen en aquest sector. Es va convertir en un referent a la seva feina, però també va recollir el respecte dels seus companys i empleats. Destaquen la bondat que el caracteritzava i el compromís que tenia amb els treballadors.

A Alfredo li agradava barrejar-se amb els seus empleats i ser un més del seu exitós local. Per això no era gens estrany veure'l tirant canyes amb la resta dels cambrers i sense que els clients sabessin que era l'amo. Això demostra la personalitat única d'Alfredo Rodríguez i de la gran talla professional que el distingia.

Li agradava definir-se com «taverner» més que com a amo: «M'agrada atendre la gent amb la meva família, que són els meus empleats», va comentar una vegada des de la llotja del Wanda Metropolitano. Ell gestionava el servei d'aquesta zona exclusiva de l'estadi de l'Atlètic de Madrid.

Com a responsable de la llotja, va convidar companys de sector, clients, associacions benèfiques i artistes. Compaginava aquesta faceta amb la direcció del bar, que era la seva veritable passió. Alfredo Rodríguez, l'amo de l'emblemàtic bar El Brillante, tenia clar que no volia retirar-se mai.

El secret del seu entrepà de calamars

La trajectòria professional d'aquest hostaler va començar el 1967, quan va entrar a treballar al bar que la seva família havia fundat als anys cinquanta. Alfredo havia tingut molts problemes de salut quan era petit, i allunyat dels estudis va començar a dedicar-se en cos i ànima al negoci familiar.

Mig segle després, la seva visió empresarial i la seva dedicació professional han col·locat el seu negoci com a referent de la gastronomia madrilenya. La canya i l'entrepà de calamars d'El Brillante són una cita ineludible per a turistes i autòctons. El secret de l'èxit el va revelar el mateix Alfredo en una ocasió.

L'èxit de l'entrepà de calamars no és el preu, tot i que és bastant baix, sinó la qualitat del producte. Està elaborat amb calamars del Pacífic arrebossats amb farina de cigró i oli d'oliva de qualitat. El pa és acabat de treure del forn i aporta el toc cruixent que arrodoneix el producte.

Compromís amb els treballadors

Uns inversors xinesos li van oferir molts milions d'euros per la seva marca, però ell ho va rebutjar. «El bar els importava molt menys que el nom, i jo no deixo la meva família tirada», va assegurar Alfredo. Per a ell, el compromís amb els seus empleats era una prioritat que passava per sobre dels diners.

La seva política empresarial era clara: preferia contractar persones de més de 45 anys, ja que valorava que tinguessin experiència. «Han passat per la universitat de la vida, com jo», solia dir. Aquest mateix estiu va anunciar que només contractaria majors de 50 anys a causa de la crisi que viu el país.

Alfredo tenia un esperit emprenedor que el va portar a participar en moltes aventures empresarials. Va invertir en llanxes, en roba per a motoristes i en la cadena Cafés Luthier. Ara que ha mort, Madrid ha perdut un referent gastronòmic, i el sector de la restauració, un vaixell insígnia.

L'Acadèmia Madrilenya de Gastronomia va anunciar la mort d'Alfredo mitjançant les xarxes socials. Ha lamentat la pèrdua d'un dels hostalers que més ha contribuït a popularitzar la gastronomia madrilenya. Els seus companys no han trigat a enviar tota classe de missatges de condol i reconeixement.