Saturnino amb un pastís d'aniversari i amb una mà darrera

Saturnino, l'espanyol que acaba de convertir-se en l'home més vell del món

Saturnino de la Fuente és l'home més vell del món després de la mort d'Emilio Flores

Saturnino de la Fuente, de Lleó, s'ha convertit durant les últimes hores en l'home més vell de tot el món. Emilio Flores, l'home que estava al capdamunt del podi del Guinness World Records com l'home viu més gran, ha mort amb l'edat de 113 anys. Així va quedar reflectit en la pàgina web de Guinness que certifica tots els rècords mundials.

L'home que ha mort va néixer a Carolina (Puerto Rico) el dia 8 d'agost de 1908. El 30 de juny es va convertir en l'home viu més vell del món, amb l'edat de 112 anys i 326 dies. 

Guinness World Records va lliurar a Saturnino aquest reconeixement a casa seva i va reaccionar així: «El meu pare em va criar amb amor, estimant tothom. Sempre em deia a mi i als meus germans que féssim el bé, que compartís amb els altres i ¡Crist viu en mi!», va afirmar.

'Don Millo' era el segon dels 11 germans, va treballar en la canya de sucre, va estar casat durant 75 anys i va tenir quatre fills, cinc nets i cinc besnéts. Actualment, l'antic rècord Guinness residia a la localitat de Trujillo Alt. Tot i això, Millo va morir el passat 12 d'agost, quatre dies després de fer els 113 anys.

Saturnino de la Fuente, l'home més vell del món

Després de la pèrdua d'Emilio Flores Márquez, el registre de tenir més edat passa a mans d'un espanyol lleonès. Així doncs, Saturnino de la Fuente, que el mes de febrer va complir 112 anys, s'erigeix en l'home més vell del món.

Emilio Flores i Saturnino de la Fuente van rivalitzar pel títol d'home més longeu del món durant diversos mesos. Tot i que el porto-riqueny va assegurar haver nascut uns mesos abans, no posseïa la documentació oficial del seu naixement, segons ha explicat a Efe el gendre de Saturnino de la Fuente, Bernardo Marcos.

Això es deu al fet que en aquell temps a vegades no es registrava als nadons o hi havia errors en el seu certificat de naixement. El DNI de Saturnino indica que va néixer el 12 de febrer de 1909, però ho va fer el dia 8, segons el seu gendre. I és que el van registrar quatre dies després, un fet freqüent per evitar la paperassa si el nadó moria en una època en què molts infants no sobrevivien.

Saturnino de la Fuente va néixer durant el regnat d'Alfons XIII, a més de viure la dictadura de Primo de Rivera. També va passar la II República i va patir la Guerra Civil. Com a anècdota, la seva fàbrica de sabates va ser intervinguda per fabricar botes per l'exèrcit nacional.

Amb vuit fills i tres d'ells morts, aquest lleonès ja va sobreviure a la grip espanyola de 1918. A més, va ser el primer home a vacunar-se contra el coronavirus a la província de Lleó, una altra dada destacada pel que fa a la pandèmia de la Covid-19.

Quina edat té la persona més longeva del món?

D'altra banda, la persona que té el rècord de ser la més longeva del món és Kane Tanaka, una dona japonesa que va néixer el 2 de gener de 1903. Als seus 118 anys, Tanaka va ser confirmada com la persona viva més vella del món i la dona viva més longeva en l'àmbit mundial el 9 de març del 2019.

Després de la japonesa hi ha Lucile Randon. Aquesta monja francesa és la persona viva més longeva a Europa, i la segona persona viva més anciana del món. A més a més, el passat mes de febrer va passar amb èxit el coronavirus, segons la informació donada per diversos mitjans locals.