Deixalles a la Font Major

L'Ajuntament de l’Espluga de Francolí detecta un increment dels actes vandàlics durant els caps de setmana

El pavelló municipal, els horts particulars i la Font Major són alguns dels espais amb més afectació

Cada cap de setmana, l’Espluga de Francolí comptabilitza  actes vandàlics  en diversos espais i equipaments del municipi. Segons l’equip de govern és una constant que s’ha perllongat durant tot l’estiu i ha tingut el seu punt àlgid durant el passat cap de setmana, quan s’ha detectat un major nombre d’incidències a causa de l’acumulació de tres dies festius seguits per la celebració del 12 d’octubre.

El pavelló, la Font Major  i els horts particulars són alguns dels espais més afectats per l’incivisme protagonitzat per uns pocs individus que encara no s’han pogut identificar. Són zones que tot just fa un any van quedar força malmeses i descobertes per la riuada i encara es troben en vies de recuperació. A tall d’exemple, la regidora Aida Morgades  explica a TarragonaDigital que fa uns dies «a la Font Major es van llençar les tanques i les papereres noves al riu i pel que fa al pavelló municipal, pràcticament cap porta no tanca ni obre bé després dels atacs».

Els pressupostos de 2021 preveuen mesures

Actualment, el municipi compta amb un servei de vigilància les 24 hores del dia. No obstant això, es tracta d’una sola persona que supervisa tot el poble i aquesta limitació fa que sigui difícil que coincideixi en l’hora i el lloc on es produeixen els atacs. Alhora, «amb l’ús de les mascaretes  també es fa difícil identificar les persones que malmeten els espais i quan veuen el cotxe del vigilant, surten corrents», explica la regidora de Ciutadania.

Portes del pavelló de l'Espluga
Les portes del pavelló es troben força malmeses | Ajuntament de l'Espluga de Francolí

Amb l’aprovació dels pressupostos de 2021, l’Ajuntament de l’Espluga preveu impulsar un seguit de mesures que acabin amb el vandalisme definitivament. Una d’elles seria la col·locació de càmeres de vigilància al pavelló i la instal·lació d’una alarma de seguretat a l’equipament, una acció que segons el consistori «permetria identificar els autors de les destrosses i dissuadir de fer certes accions poc ètiques».

Afectació als horts particulars

Els horts particulars també pateixen les accions immorals d’alguns veïns. En aquest sentit, l’Ajuntament de l’Espluga ha detectat un increment de les queixes dels pagesos  pels robatoris continuats d’hortalisses i per les destrosses en els seus horts, «unes accions que tenen com a única finalitat per malbé la feina dels altres», lamenta Morgades.

Davant d’aquesta situació, el consistori ha decidit evidenciar el problema a través de les xarxes socials, amb la difusió de diverses fotografies dels espais afectats, i amb la finalitat de conscienciar a la població de la necessitat d’establir una convivència sana i pacífica al poble. També cal tindre en compte que «aquestes destrosses suposen un cost econòmic important que repercuteix a tota la ciutadania i cal tenir més respecte pels espais i pel mobiliari comú», conclou la regidora.

Font Major de l'Espluga
Imatge de les tanques i les papereres al riu | Ajuntament de l'Espluga de Francolí