El baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de novembre situa els partits independentistes en el 32,7% d'intenció de vot directa de cara a les eleccions al Parlament que s'han de celebrar el proper 14 de febrer, per sota del 35,5% que obtindrien la resta de partits, els que no són partidaris del trencament de Catalunya amb Espanya. Aquesta és la tendència que indica el baròmetre del CIS elaborat amb 1.000 trucades arreu de Catalunya entre els dies 3 i 12 de novembre i que dona un toc d'advertència a l'independentisme a menys de tres mesos de les eleccions.
ERC guanyaria els comicis i JxCat seria cinquena força
L'enquesta dona com a vencedor de les eleccions ERC, amb el 20,5% dels suports. Una victòria clara per davant de la segona força, que seria el PSC de Miquel Iceta, obtenint un 15,2% dels vots. Per darrere, en intenció de vot directa, s'hi situa Catalunya en Comú Podem, amb el 8,7%; mentre que Ciutadans, que va guanyar les darreres eleccions, seria ara quarta força amb el 8,2% dels sufragis.
La sorpresa en negatiu la donaria Junts per Catalunya. Mentre les darreres enquestes situaven el partit de Carles Puigdemont just per darrere d'ERC, trepitjant els talons als republicans, el CIS de novembre els situa en la cinquena posició amb el 8,1% en intenció de vot. En l'enquesta hi apareix ja el PDeCAT, amb un tímid 0,3%, fent-se forat just després del nomenament d'Àngels Chacón com a candidata, just abans de l'inici de l'enquesta.
Per darrere de JxCat se situarien la CUP, amb el 3,8%; el PP, amb el 2,1%; i Vox, amb l'1,3%. Cal advertir que l'enquesta només recull intenció de vot, i que no 'cuina' els resultats amb altres variables que també entren en joc en unes eleccions.
Els partits independentistes sumen menys que els que no ho són
Amb aquestes xifres, els càlculs donen un panorama negatiu per als interessos de l'independentisme. ERC, JxCat, la CUP i el PDeCAT sumen un 32,7% en intenció de vot, mentre que les altres formacions se situen en el 35,5%. A tres mesos de les eleccions catalanes, doncs, es gira feina a les formacions secessionistes en la seva voluntat de conservar la majoria parlamentària.