Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.

Illa, el gran rival de l'independentisme: Signen un manifest en contra de pactar-hi

Cinc candidats independentistes acorden no pactar amb els socialistes catalans

Nova maniobra independentista que situa Salvador Illa com el seu gran rival. Les candidates de Junts per Catalunya, la CUP i el Partit Demòcrata Europeu Català, Laura Borràs, Dolors Sabater i Àngels Chacón respectivament, i el secretari de comunicació d'Esquerra Republicana de Catalunya, Sergi Sabrià, s'han compromès per escrit en nom de les seves formacions a no pactar govern amb el PSC després de les eleccions del 14 de febrer.

Signat per JxCat, PDeCAT, ERC, CUP i Primàries

A proposta de l'entitat Catalans per la Independència, els quatre representants polítics han signat un document que especifica que «sigui quina sigui la correlació de forces sorgida de les urnes, en cap cas es pactarà la formació de govern amb el PSC». El text també compta amb la signatura de Primàries Catalunya, una formació sense representació i que no n'obtindrà, segons totes les enquestes.

Al text signat pels dirigents dels partits independentistes es recorda que el 2017 aquestes formacions es van comprometre en campanya «de manera inequívoca» a «restituir el govern legítim» i a fer «efectiva» la república catalana. «Malauradament», continua l'escrit, l'objectiu no s'ha dut a terme i els partits «tampoc han estat capaços de teixir una estratègia conjunta» per assolir-lo. «Tampoc han estat capaços de preservar la unitat necessària per defensar les institucions del país ni per fer front a la repressió de l'estat espanyol».

En tot cas, el manifest també subratlla que les eleccions són «una oportunitat més» per aconseguir «la força necessària» que permeti «poder fer efectiva la república catalana». Per a això, però, cal aconseguir «el màxim de suports de polítics compromesos de forma inequívoca amb avançar en la seva materialització i plantar cara als partits responsables de la repressió».

Un veto que reforça la idea del vot útil constitucionalista a Salvador Illa

El veto de les formacions independentistes al PSC reforça els blocs en què es troba dividida la política catalana des de fa ben bé una dècada. De nou, les formacions partidàries de la independència es distancien dels socialistes: fins i tot aquelles que, com ERC, es mostren partidàries d'ampliar la base de l'independentisme i que, per tant, semblarien cridades a arribar a acords o, com a mínim, a dialogar amb l'esquerra constitucionalista.

Amb tot, el veto al PSC posiciona la candidatura de Salvador Illa com la gran rival de les forces independentistes, de manera que atrau cap a la seva llista la idea del vot útil constitucionalista: si l'independentisme signa un manifest en contra d'entendre-s'hi, està reconeixent de manera implícita que és el candidat unionista que cal tenir més en compte de cara a diumenge. Illa es troba al capdavant, en el triple empat amb JxCat i ERC, i diumenge batallarà per la victòria electoral.