Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una infermera carregant la vacuna d'AstraZeneca

«Ja sabem quants vacunats necessitem a Espanya per a reobrir el país»

El viròleg Adolfo García-Sastre pronostica que a l'estiu disminuiran les hospitalitzacions per Covid

Una infermera carregant la vacuna d'AstraZeneca
Un viròleg espanyol confessa que «per acabar amb els contagis es necessita un cert nombre de gent vacunada» | Àngel Ullate

Adolfo García-Sastre, director de l'Institut de Salut Global i Patògens de l'Hospital del Mont Sinaí de Nova York, ha estat entrevistat aquest dimarts 9 de febrer a ‘El Cascabel de 13TV'. El viròleg ha parlat sobre les últimes notícies de la Covid-19, les respectives vacunes i les noves variants del virus: «Per acabar amb els contagis es necessita un cert nombre de gent vacunada. Tot dependrà de la data en què arribarem a aquest nombre per tal de reduir els contagis», manifesta García-Sastre.

García-Sastre s'ha mostrat confiat i ha volgut enviar un missatge de calma a tota la població fent referència a les vacunes: «Cada vegada tenim més vacunes, Pfizer ha augmentat la seva producció i la vacuna de Johnson & Johnson s'aprovarà en pocs dies. Si no passa res i ens mantenim ferms, a l'estiu hi haurà suficient gent vacunada per a reduir el nombre de contagis i hospitalitzacions», ha assegurat el viròleg espanyol.

«A l'estiu disminuirà el nombre d'hospitalitzacions»

Segons García-Sastre, cal destacar que «estem vacunant sobretot als grups de risc, crec que abans d'arribar al 50% de persones vacunades, veurem l'impacte en les hospitalitzacions i es podrà reobrir el país i recuperar l'economia». A més, el viròleg espanyol afirma que «aquest estiu disminuirà el nombre d'hospitalitzacions».

Adolfo García-Sastre explica que el problema de la Covid a Espanya serà molt similar a la grip «quan arribem a finals d'any. És possible que necessitem revacunar-nos, però la quantitat d'hospitalitzacions, que causaran fins i tot les noves variants, seran molt més baixes i es podrà fer front a la situació amb més tranquil·litat. A diferència d'ara, no hi haurà un alt nombre de casos», confessa l'investigador. 

«Sempre existirà la immunitat parcial»

En relació amb les variants de la Covid, García-Sastre detalla que «la variant anglesa és una mutació de major transmissió i per tant, cal fer més esforç per disminuir-la, però la vacuna és eficient. La variant brasilera o sud-africana, disminueix la capacitat neutralitzant dels anticossos. Ara bé, la vacuna és eficient davant aquestes noves variants. Si l'eficàcia baixa del 95% o al 70%, encara hi haurà un gran impacte per disminuir la circulació de les variants. Caldrà estar pendents, però es veurà amb el temps i sempre existirà la immunitat parcial», exposa a 'El Cascabel'.

Pel que fa a les investigacions sobre com es va originar el virus, confessa que «no sé quina nova evidència hauran pogut veure. Pensar que podria haver estat originada en un laboratori és extremadament improbable i que vingués d'un animal com el ratpenat és extremadament probable», manifesta. 

Sobre la possibilitat de reinfectar-se de Covid

«No es pot assegurar, però no és tan fàcil crear un virus com aquest perquè es necessiten provar molts genomes per aconseguir-ho, mentre que en la naturalesa es fa constantment. Hi ha moltíssims animals i això fa que la variació genètica sigui molt més gran i es pugui trobar una variant, que és la que guanya», alerta el viròleg.

Per tancar la seva intervenció, García-Sastre ha parlat sobre la probabilitat de reinfectar-se de Covid. Així doncs, assegura que la gran majoria no es contagiaran per segona vegada, «i els que ho facin, tindran menys probabilitats de patir una malaltia severa. Els que ja hagin superat de forma natural el virus, si reben almenys una de les dosis, els anticossos augmentaran molt més i estaran més protegits», conclou.

Informa't més sobre el coronavirus:

Asseguren que «si tot va bé, el coronavirus ja té data de caducitat a Espanya»

Troben dues noves variants del coronavirus al Regne Unit, una d'elles «preocupant»

El coronavirus continua retrocedint: cau la pressió assistencial i el risc de rebrot