Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Rècord de l’índex NAO en negatiu, l’indicador que ha marcat el temps de les últimes setmanes

Portem 80 dies amb aquests valors negatius, fet que no es donava des del 1900. L’ambient sec i molt càlid de dies enrere a casa nostra poden ser conseqüències directes d’aquesta situació

La calor ha estat molt intensa a principis de l'estiu | Arxiu

 

L’Índex de l’Oscil·lació de l’Atlàntic Nord (NAO) es tracta d’una diferència de pressió atmosfèrica a gran escala que hi ha entre Islàndia i les illes Açores. En funció de l’època de l’any aquest indicador provoca conseqüències bastant diferents a nivell meteorològic tot l’Atlàntic nord. Enguany s’ha batut un rècord, ja que portem 80 dies seguits amb la NAO negativa. Aquesta fase amb valors negatius ha marcat en gran part el temps d’aquestes últimes setmanes a casa nostra, ja que suposa una disminució de les precipitacions al Mediterrani i ambient més càlid del normal, fet que explicaria les calorades recents a Catalunya.

Des del 1900 que no s’havien tingut tants dies seguits amb aquests registres. Un estiu amb la NAO en positiu, segons explica el ‘Diari Ara’ amb fonts consultades del Meteocat, acostuma a provocar força moviment i possibilitat de pluges importants al Mediterrani, amb uns valors de temperatura més frescos. No obstant, un indicador de pressió negativa disminueix la probabilitat de precipitacions durant els mesos càlids. Una situació que es deuria, segons aquest mitjà, al fet que tant la borrasca d’Islàndia com l’anticicló de les Açores tendeixen a moure’s cap al nord.

Comportament diferent a l’hivern

Pel que fa a l’hivern, una NAO positiva significa unes condicions meteorològiques més aviat seques a Catalunya, amb vents de mestral o de ponent habituals que deriven en un ambient menys fred a la franja mediterrània.  En canvi, com que el vent ve de l’oest, el temps és més plujós a tota la façana atlàntica d’Europa.

Per contra, un índex de la NAO negatiu a l’hivern comporta un temps més caòtic amb episodis de temperatures, o bé més altes del normal o bé molt fredes a Catalunya, ja que els vents venen directament del nord o del sud. També implica un corrent de vents humits de l’est que poden portar pluja abundant o nevades a casa nostra.

L’oscil·lació WEMO, més centrat a la zona mediterrània

L’oscil·lació del Mediterrani Occidental (WEMO) va ser creat per un grup d’investigadors de la Universitat de Barcelona, i es tracta d’una diferència de pressió atmosfèrica que hi ha entre Pàdua, a la regió del Vèneto (Itàlia), i San Fernando, a Cadis. Aquest índex permet estudiar el comportament pluviomètric de la façana oriental de la península Ibèrica. Els darrers mesos hem tingut dades majoritàriament negatives també, és a dir, menys precipitacions i més calor a mesura que ens apropàvem a l'estiu.

També et pot interessar...