Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un home pagant amb targeta

La indicació del Banc d'Espanya sobre pagar amb targeta: l'error que cometen molts

No tornis a cometre aquest error comú en què tots caiem en pagar amb targeta

El pagament amb targeta en comptes d'efectiu fa anys que s'imposa. El 2020, va fer un gran salt a causa de la pandèmia ocasionada per la COVID-19. Tot i això, que el seu ús sigui majoritari no vol dir que sempre ho fem tot bé.

Sobre aquest costum alerta el mateix Banc d'Espanya al seu bloc. Tot i que pugui semblar segur i una bona forma d'estalviar temps, sempre hi ha alguns punts que hem de tenir en compte. Si no, tu també estaràs cometent un error.

Aquest és l'error que sempre cometem segons el Banc d'Espanya

La majoria dels espanyols paguem amb targeta quan comprem alguna cosa a qualsevol establiment. Segur que, si ets un, t'han preguntat més d'una vegada si necessites còpia després de pagar.

En gairebé totes les ocasions, solem respondre de manera negativa a aquesta pregunta. Tot i això, com indica el Banc d'Espanya, aquest és un error que no has de continuar cometent cada vegada que pagues.

Targeta
No demanar còpia després de pagar amb targeta és un error molt comú | Getty Images

Segons explica: «Potser diguis que no i probablement aquesta és una bona decisió, no ho necessites i, a més, així protegir el medi ambient». Però també afegeix que: «Abans de respondre negativament, assegura't que t'han cobrat la quantitat adequada i que figura així a la pantalla del TPV».

El Banc d'Espanya també explica la raó que hi ha darrere de demanar còpia quan pagues amb targeta. Aquesta còpia es tracta d'un resguard ofert al punt de venda i és una bona manera de justificar qualsevol error durant el cobrament. Com indica l'organisme oficial, a cada vegada més comerços es pot demanar un tiquet electrònic.

Com controlar el que pagues si no demanes còpia

D'altra banda, la còpia no és l'única cosa que pots tenir en cas que vulguis portar un control sobre els pagaments. Una altra bona manera d'exercir aquest control és revisar de manera contínua els moviments de la targeta.

A més, també pots demanar que la teva entitat bancària t'envïi una notificació mitjançant SMS cada vegada que facis un pagament. D'aquesta manera, sempre podràs comprovar en el moment que has pagat allò indicat i no hi ha hagut cap error que aparegui més tard.

Per facilitar la gestió dels clients, la majoria d'entitats bancàries tenen apps oficials. En ella, l'usuari pot consultar les transaccions econòmiques a temps real.

El pagament amb el mòbil, una bona alternativa

Les targetes contactless cada cop estan més generalitzades a causa de la seva comoditat i rapidesa. A més, si vols afegir una mica més de seguretat, també pots començar a pagar a través del telèfon mòbil, un acte cada vegada més comú.

Mans d'una dona amb un mòbil
El pagament amb mòbil ha guanyat moltíssima popularitat en els darrers anys | IStock

D'aquesta manera, sempre verificaràs la teva identitat a través de la petjada dactilar o amb la cara. En tot cas, serà una forma més segura d'accedir a les teves targetes que només introduint el número PIN secret

Per pagar amb el mòbil, l'única cosa que t'has d'assegurar és que tingui un xip NFC. Aquest és una versió dels xips RFID de les targetes del banc. Tots dos generen un camp electromagnètic d'intensitat baixa que és reconegut pels TPV. En aquest sentit, en qualsevol comerç que puguis pagar amb targeta també ho podràs fer amb el teu telèfon.

Com veus, l'error que has d'evitar és no tenir controlades les teves despeses en el moment. El Banc d'Espanya indica que podeu acceptar aquesta còpia o bé tenir altres mètodes d'avís per no pagar de més.