Foto d'uns cotxes aparcats.

L'OCU alerta que milers de cotxes han d'anar al taller per un error de seguretat greu

L'OCU ha confirmat que el teu cotxe podria veure's afectat per un error greu de seguretat

Si tens cotxe, la teva seguretat podria estar en perill. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha alertat d'un error greu de seguretat que afecta milers de turismes. En cas de no solucionar-ho a temps, el problema podria posar en risc la vida del conductor i els altres ocupants del vehicle.

L'avís l'ha notificat RAPEX, un sistema d'alerta de productes no alimentaris perillosos per als consumidors. Segons el servei de la Comissió Europea, fins a 60.000 cotxes podrien veure's afectats per un problema seriós que pot desencadenar greus conseqüències.

L'advertència s'ha publicat després d'observar un error que afecta els coixins de seguretat dels cotxes. En cas de trobar-se en un estat defectuós, aquest coixí propulsor podria deteriorar-se i provocar alteracions en el funcionament normal del mètode d'emergència.

Els cotxes afectats per l'error

Segons informa l'OCU, fins a 60.000 vehicles podrien estar afectats per un error als coixins de seguretat. Tot i això, no tots els models de cotxes es veuen perjudicats per aquest error de seguretat. Segons el comunicat de RAPEX, és un problema que només condiciona una marca en concret: Volkswagen. Els cotxes que podrien presentar l'error corresponen als models VW Polo, Passat, Fox i Crafter fabricats entre el maig del 2007 i el maig del 2009.

En tots els casos identificats, els vehicles porten instal·lat un sistema de coixins de seguretat fabricats per la marca Tataka, amb la qual cosa, aquesta empresa fabricant seria la causant que hi hagi cotxes afectats.

Tal com indica RAPEX, la peça del cotxe «no compleix el Reglament sobre l'homologació i la vigilància del mercat dels vehicles de motor i els seus remolcs, així com de la resta de components i unitats tècniques independents destinats als vehicles esmentats».

Foto d'uns cotxes aparcats.
60.000 vehicles podrien estar afectats per un error dels coixins de seguretat. | Getty Images

A través d'aquest error, l'inflador general del sistema de coixins de seguretat podria veure's deteriorat amb el temps. Si el coixí de seguretat propulsor es troba en mal estat, en cas de produir-se un accident, podria arribar a desprendre trossos de la bossa d'aire frontal de la carcassa del generador.

L'OCU ha assenyalat que, a conseqüència de la mala funcionalitat del sistema d'emergència, els integrants del vehicle podrien patir greus danys i lesions si salta el coixí de seguretat.

Com saber si el teu vehicle és un dels afectats i què fer

Segons les dades proporcionades per l'OCU, hi ha aproximadament 60.000 cotxes afectats per aquest error greu de seguretat. En cas de ser propietari d'un dels models esmentats, hauràs d'acudir a un taller per revisar i, si cal, arreglar el problema.

En situacions com aquestes, normalment el fabricant es posa en contacte amb els propietaris dels vehicles que pateixen l'alteració per inspeccionar la peça defectuosa. En cas que el component estigui afectat, s'efectuarà el canvi per un altre que sí que compleixi amb totes les garanties.

Tot i això, en algunes ocasions pot ser que els fabricants no tinguin la informació actualitzada de tots els turismes registrats llavors. Així mateix, per evitar alguna distracció per part de l'empresa, l'OCU recomana a tots els conductors que disposin d'un vehicle amb aquestes característiques que contactin amb el servei d'atenció al client. 

D'aquesta manera, l'avís de l'OCU s'adreça a tots aquells conductors que tinguin un model Polo, Passat, Crafter i Fox fabricats per Volkswagen entre el maig del 2007 i el maig del 2009.