Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Grup de persones fent cua amb mascareta

Torna la Covid-19 a Catalunya: Els 3 nous símptomes que desconeixes

Els experts assenyalen que la pandèmia no s'ha acabat i hi ha noves variants en plena expansió

La nova variant de Covid-19 que circula per Catalunya compta amb fins a 3 símptomes nous. Encara que pugui semblar que la pandèmia ha acabat, tot apunta que el virus del Sars-CoV-2 ha arribat a les nostres vides per quedar-s'hi. A més, tot i que gairebé ningú sembla recordar-se de conceptes com la incidència acumulada o les mesures de prevenció, la Covid-19 continua molt present.

Després de gairebé tres anys, la societat s'ha adaptat a tots els canvis que s'han anat implementant al llarg del temps. Però, quan semblava que ja podíem acomiadar-nos de la pandèmia... arriben nous símptomes que ens posen en alerta.

La Covid ha arribat al final? Això és el que diuen els experts

Hem conegut algunes variants, hem adaptat els protocols, i, quan semblava que Espanya s'estava recuperant de la pandèmia, apareixen una sèrie de símptomes mai abans vists.

Tots ens hem après de pe a pa les mesures sanitàries. Hem estat molt de temps esquivant la possibilitat de contagiar-nos, però tot apunta que encara haurem de romandre en alerta.

Sanitari fent una PCR dins d'un cotxe
Encara que sembli que la pandèmia hagi acabat, els experts avisen del contrari | Europa Press

I és que el Nadal és a tocar, i amb ella l'hivern. Això, per tant, suposa un període força crític per a moltes persones. Segons l'Heraldo de Aragón , això és perquè ja comencen a aflorar els virus, les grips i els refredats.

Tot i això, pel que fa a la Covid, aquest any encara ho tindrem més difícil. Pel que sembla, diversos experts apunten cap a l'aparició de tres nous símptomes, els quals no havien estat presents fins ara. Tot això amb la prevalença de la variant BA.5, i el creixement dels contagis produïts per les variants BQ.1 i XBB.

Aquests són els 3 nous símptomes de les darreres variants de la Covid-19

A més de la pèrdua de gust o olfacte, ara haurem de prestar especial atenció a tres símptomes nous. Alfredo Corell, immunòleg i catedràtic, explica que es tracta de la pèrdua de gana, l'afonia i la taquicàrdia.

Tot i la campanya de vacunació, que ja està en marxa a tot el país, Corell assenyala la importància de detectar a temps aquests símptomes. Segons les autoritats sanitàries, és molt probable que ens enfrontem a una nova onada de contagis aquesta tardor.

Tot i això, Corell assenyala que és molt probable presentar algun dels tres nous símptomes amb altres ja coneguts, com la congestió nasal, la tos seca o els dolors musculars.

Home amb dolor
La pèrdua de gana, l'afonia i la taquicàrdia són nous símptomes | GETTY IMAGES

D'altra banda, hi ha diversos experts que asseguren que l'amenaça per a la salut global continua. Tot i subestimar el perill, el virus continua acumulant mutacions.

«Hi ha molta gent que dona per passada la pandèmia, però encara que estiguem en una situació privilegiada en relació amb com hem estat abans, continua sent un perill de salut pública a nivell global», assenyala Quique Bassat, epidemiòleg de l'ISGIobal.

La campanya de vacunació, un pilar fonamental

Tots hem viscut en primera persona els danys i conseqüències que ha deixat la pandèmia. Per tant, també podem afirmar que les vacunes han estat els nostres salvavides.

Gràcies a elles s'han reduït el nombre de contagis, i en molts casos aquests s'han manifestat de forma lleu. És evident, en aquest sentit, que les campanyes de vacunació han estat tot un èxit.

Per això, a les portes de Nadal (i davant de l'aparició de nous símptomes), encara cobra més sentit la necessitat de continuar vacunant-se. D'aquesta manera, les autoritats sanitàries insisteixen i apel·len a la responsabilitat de la població.

Vacunació
La vacunació continua sent la mesura més segura i eficaç | GETTY IMAGES

Sanitat ha impulsat la Doble vacunació: grip i Covid-19

De fet, aquest any s'ha optat per vacunar de manera conjunta la grip i la Covid. Aquesta doble vacunació es durà a terme especialment en persones més grans de 60 anys i en menors d'edat que presentin alguna malaltia crònica.

Amb l'objectiu de prevenir els contagis, o com a mínim de reduir els símptomes, anar a la campanya de vacunació continua sent la millor opció. En qualsevol cas, els experts encara no s'han mullat a l'hora de posar una data fi a la pandèmia.

«Mentre el virus segueixi fent la volta al món, no sé si serà fàcil declarar aquest final de la pandèmia», explica Bassat. En aquest sentit, canviar l'estatus o acceptar la Covid-19 com una malaltia que coexisteix amb nosaltres serien algunes de les opcions per al futur.