La situació per als presos de l'1 d'octubre s'eternitza. Des que el passat mes de setembre el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va anunciar que l'executiu estatal iniciava la tramitació dels indults per als empresonats independentistes a Lledoners, Wad-ras i el Puig de les Basses, l'espera per a la seva possible excarceració s'ha allargat de valent. El procés es troba a l'espera de l'Advocacia de l'Estat, que encara ha de remetre els seus informes favorables o contraris als indults al tribunal sentenciador, en aquest cas el Suprem.
La sala segona, comandada per Manuel Marchena, ja compta des del passat mes de desembre amb els informes de la Fiscalia, que s'oposa a concedir els indults, i un cop tingui els de l'Advocacia de l'Estat —el seu contingut té especial rellevància política, atès que penja directament del Ministeri de Justícia i del govern espanyol—, el tribunal redactarà els informes, de caràcter no vinculant, que remetrà al Consell de Ministres. Serà aquest òrgan qui prendrà la decisió final, amb independència del criteri emès per la sala de Marchena.
Les eleccions a Madrid tornen a alentir el procés
S'esperava que els informes de l'Advocacia de l'Estat poguessin estar enllestits en qüestió de dies, abans de Setmana Santa, i que el posicionament del Tribunal Suprem arribés pels volts del mes d'abril. En definitiva, la decisió definitiva sobre una possible aplicació dels indults es calculava per entre els mesos de maig i juny. Ara, però, aquest calendari queda condicionat.
El que sembla clar és que no hi haurà cap avenç significatiu en aquesta matèria abans del 4 de maig, la data de les eleccions a la Comunitat de Madrid convocades per la seva presidenta autonòmica, Isabel Díaz Ayuso. Si es pot, fins i tot s'evitarà que l'Advocacia de l'Estat faci públics els seus informes: qualsevol acostament, per mínim que sigui, del PSOE a l'independentisme, pot ser contraproduent per als interessos dels socialistes a les eleccions madrilenyes, ja molt en dubte per la puixança del PP i de Vox i per la irrupció sorpresa de Pablo Iglesias a la cursa electoral.
No hi haurà, doncs, avenços importants en matèria d'indults abans del 4 de maig, i això situa una possible excarceració dels presos, en cas que el Consell de Ministres opti per concedir els indults, cap als mesos de juny o juliol, en ple estiu, quan s'havia parlat com a molt tard de Setmana Santa. El calendari polític, doncs, genera obstacles a l'executiu estatal per a la concessió d'uns indults pels quals ja s'ha inclinat; així com per a una reforma del Codi Penal que també es farà esperar més del que es preveia. Ayuso ha trastocat el calendari que preveia l'executiu.