La preocupació per la vacuna d'AstraZeneca ha anat en augment des que es van revelar la setmana passada diversos casos de persones que havien sofert una trombosi després de rebre la vacuna. Si bé encara està per determinar si hi ha una veritable relació entre la vacuna i aquests símptomes, diferents països europeus, inclosa Espanya, ja han decidit suspendre la seva administració.
Tot després que dijous passat Àustria i Dinamarca donessin la veu d'alarma i fossin els primers a prendre aquesta decisió. Hores després, els van seguir altres països com Noruega, que també va comunicar la detecció d'almenys 3 casos entre el seu personal sanitari.
Concretament, els tres haurien estat hospitalitzats després de detectar-los hemorràgies, coàguls en la sang, a més de trombocitopènia, una quantitat anormalment baixa de plaquetes. Aquest mateix dilluns haurien confirmat la defunció d'una segona sanitària que hauria ingressat, com els seus companys, el passat cap de setmana a l'Hospital Universitari d'Oslo.
Tots haurien sofert un quadre clínic «inusual» després d'haver rebut la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca. «Presenten una combinació molt rara de baixa quantitat de plaquetes, trombes en vasos sanguinis petits i grans i hemorràgies. Altres casos amb símptomes semblants han aparegut en diversos països europeus», explicava el director de l'Agència Noruega del Medicament, Steinar Madsen.
Aquesta segona morta seria una dona de 50 anys que es trobava «bé de salut» abans de rebre la vacuna. Aquesta defunció, que es va produir el diumenge, és el segon al país, després que una altra infermera de 30 anys morís 10 dies després de rebre la vacuna. Àustria i Dinamarca també han notificat morts després de rebre la vacuna.
Espanya suspèn el seu ús però demana tranquil·litat
Mentre alguns països confirmaven els primers morts, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, confirmava aquest dilluns a la tarda que hi havia un cas a Espanya d'una persona amb trombosi de sins venosos després d'haver rebut la vacuna d'AstraZeneca. Encara que tant ella com María Jesús Lamas, directora de l'Agència Espanyola del Medicament, descartaven donar més detalls, es podria tractar d'una jove farmacèutica de 26 anys.
Malgrat la suspensió al nostre país, Darias i Lamas coincidien a dir que és una mesura temporal i que el nombre de persones detectat amb aquesta mena de trombosi és molt baix. «Són pocs casos, 11 de moment, i s'han posat 17 milions de vacunes d'AstraZeneca en el món», deia la directora de l'AEMPS. En la mateixa línia, la titular de Sanitat afegia que «la vacuna d'AstraZeneca s'ha inoculat a 939.534 persones a Espanya i només s'ha donat un cas de trombosi».
Però el principal missatge que volien traslladar a la població és de tranquil·litat. «El nombre de trombes detectat està per sota del que cal esperar en la població general quan no s'està vacunant», explicava María Jesús Lamas. I Carolina Darias també deixava clar que «la trombosi que han sofert els pacients dels casos coneguts és molt específica, molt concreta. Aquestes alertes han sorgit perquè el sistema de farmacovigilància funciona»
Recordant que «sofrir un efecte advers és probable amb qualsevol medicament», Lamas insistia que la possibilitat de sofrir aquests trombes és «altament improbable». Però per si de cas explicava amb detall quins poden ser els símptomes vinculats amb els casos de trombosis: «Mal de cap molt intens (especialment inusual i incapacitant) acompanyat de vòmits, sagnats irregulars; que empitjora en tombar-se i no millora amb analgèsics». I recalcava que «aquests no són els símptomes normals de la vacuna, que sí que poden incloure mal de cap, però molt de menor».