Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna

Marta, la infermera espanyola que ha dimitit: «La corrupció a l'hospital és indecent»

La sanitària va renunciar sense pensar-s'ho: «No podia continuar aquí veient el que estava succeint»

Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna
L'infermera basca Marta Uriarte denuncia una situació d'irregularitat amb les vacunes del seu hospital | Bernd Wüstneck / Dpa-Zentralbild

Marta Uriarte és una infermera que fa més de 20 anys que treballa per al servei de salut del País Basc, i ha posat la veu en crit per a denunciar el que ha vist en l'últim mes a col·lació de la campanya de vacunació contra el Covid. Uriarte confessa que el viscut ha superat «tots els límits ètics que un professional pot suportar».

La infermera basca estava treballant de manera temporal a l'Hospital Santa Marina de Bilbao, on s'ha produït una greu crisi dies després que «el gestor i diversos membres del seu equip es vacunessin contra el coronavirus saltant-se els protocols establerts», afirma. En el següent vídeo, publicat aquest dimecres 27 de gener, Marta mostra la seva indignació davant el que està ocorrent a l'hospital on treballava.

Marta denuncia la corrupció en la campanya de vacunació

Per a defensar-se de l'ocorregut, el gerent de l'hospital i també exregidor del PNB, José Luis Sabas, es basa en el fet que va ser la consellera basca de Salut, Gotzone Sagardui, va donar llum verda al fet que rebés la vacuna. A Sabas se li va poder veure en un vídeo, que va córrer com la pólvora per les xarxes socials en pocs minuts, on se li veu rebent la primera dosi de la vacuna.

«És indecent, però això no acaba aquí. Vaig haver de demanar un permís d'uns dies per a acudir a Torrevieja a cuidar del meu pare que s'havia posat malalt. Quan vaig marxar ja estaven planificant la vacunació de tots els sanitaris del centre, però quina és la meva sorpresa quan arribo a Bilbao per a incorporar-me de nou i li pregunto quan és el meu torn per a vacunar-me. Em diuen que ja només queda una vacuna i que no és per a mi. Sincerament, em vaig quedar al·lucinada», confessa Uriarte.

«Em quedava sense feina, però no podia continuar aquí veient el que estava succeint»

A més, la infermera es lamenta del succeït, ja que es va quedar sense la seva dosi, «igual que el 20% de la plantilla que queda sense vacunar. Això sí, el gerent Sabas ja s'ha posat la seva dosi, no puc suportar aquesta corrupció sanitària i menys encara en una pandèmia com la que estem patint».

Sense ni tan sols pensar-s'ho, Uriarte va dimitir del seu lloc a l'hospital bilbaí: «Em quedava sense feina, però no podia continuar aquí veient el que estava succeint. És que les vacunes que s'han posat els gerents, tant d'aquest hospital com de l'altre hospital de Bilbao gestionat per Eduardo Maíz, no estaven ni tan sols registrades en la planificació, les havien guardat per a ells. És per a ficar-los en la presó», explica la infermera.

Segons el seu testimoniatge, el càlcul de dosi per a l'Hospital Santa Marina «eren de 500 aproximadament, així m’ho va comunicar un administratiu quan van començar amb el pla de vacunació, el qual va arrencar quan jo estava cuidant del meu pare. Si saben que tornaré, per què no van respectar la dosi que havíem de rebre tots els sanitaris?», es lamenta.

«Com he dimitit, la liquidació em surt a retornar-los 80 euros»

Ara, als seus 50 anys, Marta està preocupada per les conseqüències que pugui provocar la seva renúncia: «De fet, ja m'ho estan posant complicat per haver aixecat la veu. Mira, jo he dimitit perquè no podem quedar-nos de braços plegats i sé que hi ha qui em tractarà de fer la vida impossible ara, però és el que em demanava la raó, em sembla tan pervers el que han fet els gerents... Som molts els que ens estem deixant la pell per a salvar vides. L'única cosa que tenim perquè no caiguem malalts els sanitaris és la vacuna i si els gestors es dediquen a robar-les és horrorós. S'està malversant amb la nostra salut», sentència.

Marta Uriarte passarà a l'últim lloc en la llista del sistema de salut basc en haver renunciat a la seva plaça, «després de dues dècades de treball sense parar, i com he dimitit, la liquidació em surt a retornar-los 80 euros, és terrible. He sentit que a l'Hospital Isabel Zendal necessiten sanitaris, jo aniria cap allà encantada. Jo només vull treballar, continuar ajudant i posar el meu granet de sorra per a sortir d'aquesta crisi sanitària. Això sí, respectant la llei i sense gestors corruptes», conclou.