La ministra de Sanitat, Carolina Darias, i del ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, en la primera reunió del Consell Interterritorial de Salut

Sanitat manté que un 70% de la població estarà vacunada a l'estiu

El govern espanyol segueix rebutjant avançar el toc de queda

Com ja és habitual, una setmana més el ministeri de Sanitat s'ha reunit amb les comunitats autònomes per celebrar el Consell Interterritorial de Sanitat per tractat l'impacte de la pandèmia. La reunió ha significat l'estrena de Carolina Darias al capdavant del ministeri, acompanyada de Miquel Iceta, titular de Política Territorial.

De la reunió d'aquest dijous a la tarda no s'ha acordat cap nova mesura. Per tant, es continua amb el mateix horari de toc de queda malgrat que alguns territoris han demanat un avançament. El ministeri defensa que no és necessari i que els governs autonòmics tenen «encara marge» per aplicar tota mena de mesures diferents per combatre la pandèmia

D'altra banda, Darias ha afirmat que manté el «compromís» d'haver vacunat el 70% de la població a l'estiu. «Sabíem que els primers mesos de l'any l'arribada de vacunes anava a ser limitada, per això els criteris de priorització», ha dit Darias, que ha afirmat que les dues vacunes autoritzades -Pfizer i Moderna- estan arribant amb «periodicitat» i «regularitat».

La ministra ha assegurat que Pfizer «manté el compromís» de subministrar 4,5 milions de vacunes el primer trimestre i ha afirmat que cada setmana arribaran 422.000 dosis, ja que ja es comptabilitzen sis dosis per vial. Pel que fa a la vacuna de Moderna, Darias ha anunciat que diumenge arribaran 52.000 dosis, que es repartiran dilluns a les autonomies.

«Pot haver-hi xifra a dalt, xifra amunt» en l'entrega, ha dit Darias, que ha tret ferro als retards que han fet reduir el ritme de vacunació. La ministra de Sanitat ha dit que a partir del segon trimestre esperen l'arribada d'un «nombre important de dosis» perquè hi ha «bastants possibilitats» que hi hagi més vacunes autoritzades.

La polèmica dels vacunats abans de temps

La ministra de Sanitat també ha dit que seran els «criteris mèdics» els que determinin si s'injecta la segona dosi a qui s'hagi saltat l'ordre de vacunació. Darias ha explicat que aquestes persones mereixen el «rebuig social» però que seran els criteris mèdics els que «s'imposin» en la decisió.

Pel que fa a l'acord que ha portat el Ministeri de Sanitat a la reunió d'aquest dijous a la tarda del Consell Interterritorial de Salut, que parla de mesures «correctives» per garantir que es compleix l'ordre de vacunació, Darias ha negat que es tracti de sancionar qui s'ho salti. «En cap cas es tracta de sancionar», ha dit, sinó que vol dir que es «corregirà» el funcionament del pla de vacunació d'acord amb el seguiment que se'n faci.

Variant britànica predominant en setmanes

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha afirmat que entre el 5 i 8% de casos a Espanya són de la variant britànica del coronavirus i s'espera que segueixi augmentant la proporció que representa. «Podem esperar que aquesta variant arribi a ser la predominant a finals de febrer o la primera quinzena de març», ha explicat Simón.

De la variant sud-africana només se n'ha identificat un cas a Espanya que no en té de secundaris i de la brasilera cap. Pel que fa al total de casos, Simón ha esperat que continuï un descens «molt suau» en la incidència en els pròxims dies. Tanmateix, el nombre d'hospitalitzacions, ingressats a l'UCI i la mortalitat seguirà augmentant.