Falten encara més de quatre mesos per a les eleccions autonòmiques a Catalunya i moltes incògnites a desvelar: els caps de llista de les diverses formacions a les quatre circumscripcions, possibles coalicions electorals, propostes i programes de cada partit... però en aquesta ocasió, se suma un nou condicionant a la celebració dels comicis autonòmics: el fet que es faran encara enmig de la pandèmia de la covid-19 i les mesures obligatòries per prevenir contagis.
Unes eleccions molt diferents
Amb els precedents de les eleccions del juliol passat al País Basc i a Galícia, la Generalitat de Catalunya ha començat a preparar la fórmula per garantir la seguretat en la celebració de les eleccions i minimitzar els problemes que es puguin produir. Ho fa en base a un pla que ha dissenyat la Conselleria d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, i en concret la Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals, que avança aquest dimarts l''Ara'. Si el document se segueix al peu de la lletra, a l'interior dels col·legis serà obligatori l'ús de mascareta i gel hidroalcohòlic, que en ambdós casos es facilitaran a l'accés a cada seu electoral.
A més, hi haurà circuits d'entrada i sortida als centres per evitar aglomeracions i es demanarà als votants que, en la mesura del possible, portin la papereta i el sobre de casa. Un altre informe, de la Comissió Jurídica Assessora, recomana fins i tot que els votants s'imprimeixin ells mateixos les paperetes i els sobres i recomana a la Generalitat elaborar un decret llei electoral parcial per regular totes les circumstàncies d'una convocatòria de comicis tan particular.
Votar sense anar al col·legi electoral
Però el pla de la Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals va més enllà i vol combatre els descensos de participació que s'han donat en eleccions celebrades en altres països europeus, com ara a la segona volta de les eleccions presidencials a França. La novetat més innovadora, sens dubte, seria la de facilitar que els electors votin sense ni tan sols anar al col·legi electoral.
Per aconseguir-ho, plantegen que es pugui votar via telemàtica amb certificats digitals; que els carters custodiïn el vot que els electors puguin emetre des de casa seva; o que es pugui votar de manera delegada a través de notaris. En llocs de risc, com hospitals o residències geriàtrques, es podrien fer arribar urnes mòbils perquè les persones ingressades poguessin exercir el seu dret de vot.