Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de billetes de euro

Els experts preveuen una baixada de salaris a Espanya a partir del setembre

Un informe preveu que la baixada de salaris començarà en l'últim quadrimestre de 2020
Imatge de bitllets d'eur
Els sous baixaran entre un 2% i un 4% des de setembre, segons CEINSA | CatalunyaDiari

La consultora de recursos humans CEINSA avisa que a partir de setembre, la retribució d'aquells treballadors que tinguin una feina pot baixar entre un 2% i un 15%, segons la situació de cada assalariat.

Aquesta consultora remarca que els últims mesos del 2020 seran claus per al mercat de treball, ja que el nombre de contractacions realitzades en l'últim quadrimestre sol ser un 15% major que la xifra d'altes laborals durant la resta de l'any.

La creació de nous llocs de treball, en dubte

Molts sectors d'activitat s'han vist afectats per una pèrdua de demanda, per això la creació d'ocupació es preveu més complicada que altres anys i el manteniment dels salaris també es convertirà en un impossible.

La consultora considera que la reducció salarial serà més feble en els llocs de treball més qualificats, ja que aquestes retribucions descendirien entre un 2% i un 5%. Els que més patirien serien els treballadors menys qualificats o d'alta temporalitat. Sobre aquests últims, encara es veurien més afectats els relacionats amb el turisme i el comerç minorista, de fet, CEINSA afirma que es podrien veure caigudes retributives d'entre el 10% i el 15%.

La baixada de salaris serà sensible als treballadors menys qualificats

En concret, els llocs no directius tindrien una caiguda d'entre el 2% i el 4%. En els àmbits de direcció, la baixada es mouria entre el 8% i el 13%. Ja en 2021 podrien seguir aquestes tendències perquè només en la segona meitat de l'any tornarien a donar-se revisions a l'alça dels salaris.

La rebaixa de costos salarials pot seguir diversos fronts: en un primer cas, s'aplica de forma lineal sobre el conjunt de treballadors; en un segon supòsit, es fixa només en les noves contractacions.

En un tercer cas, les rebaixes retributives arriben amb les reduccions de jornada i en un quart supòsit es produeix la retirada de beneficis abonats en espècie als treballadors, com els vals de menjar o transport. Finalment, en un cinquè supòsit, l'ajust pot bolcar-se a través del retard fins al 2021 o 2022 de les pujades salarials acordades en convenis o acords entre treballadors i empreses.