Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Puigdemont

Surt a la llum un informe previ al procés que marcava les estratègies a seguir

El document, dirigit a Puigdemont, va ser trobat durant uns registres per la investigació de certs fraus en subvencions de l'entitat Catmon.

Puigdemont
L'informe, dirigit a Puigdemont, comptava amb diversos escenaris que es podien donar | Catalunya Diari

Un informe sobre les maniobres del procés creat el 17 de juliol del passat any 2017 ha sortit a la llum en el marc d'una investigació sobre un suposat frau de subvencions per finançar el mateix procés i l'estança de Puigdemont a Bèlgica. 

Aquest informe, que tal com ha publicat 'La Vanguardia' va ser creat per l'entitat Semper Vigilants Grup, anava dirigit al «Molt Honorable President Carles Puigdemont», i nomena també com a institució al Govern de Catalunya i que aquest document és d'«Intel·ligència - Intern». En aquest informe, creat abans de l'inici del procés, es plantegen diferents escenaris que podrien haver-se donat després del referèndum de l'1 d'octubre entre l'Estat espanyol i Catalunya, per tal que Puigdemont els tingués en compte. 

Des d'un principi desaconsellaven la mobilització social

En el document es parla, en primer lloc, que Mariano Rajoy tenia previst que en aquell referèndum hi participés un percentatge superior al 50% del cens, però que no fos més del 60% el que votés a favor  de la independència. Afegien, a més, que el govern espanyol respondria amb una retirada de les funcions i competències al president Puigdemont per convocar unes noves eleccions autonòmiques. L'objectiu que així aconseguirien seria que el mateix Rajoy, convocant eleccions, «donar veu al poble català d'una forma democràtica i dins del marc legal». 

Per altra banda, es deixa molt clar que es vol que la resposta sigui «una  guerra moral». És per això que el mateix informe desaconsella mobilitzar «el cos social català  en termes d'acció directa», com poden ser les acampades o ocupacions d'edificis. També afegeix que la independència de Catalunya «ha de ser un procés  eminentment institucional» i que «aquest conflicte no ha d'anar al carrer». Aquestes restriccions les justifiquen dient que no serien acceptats a l'estranger. En canvi, sí que seria justificable en una situació en la qual s'intentés detenir al president. 

No van pensar que es pogués aplicar l'article 155

Un fet que l'informe no va predir correctament va ser l'aplicació de l'article 155: en el document s'explica que  s'aplicaria la Llei de Seguretat Nacional, fet que no va succeir així. Tot i això, sí que s'aconsella que el President de la Generalitat i tot el seu equip  faci estendre la idea que el govern de Mariano Rajoy ha donat un cop d'Estat a Catalunya. 

Per últim, es presenten tres escenaris diferents com a resposta a la convocatòria d'eleccions que es van fer, finalment, el dia 21 de desembre de 2017. El que l'informe denomina com el més aconsellable per a Puigdemont és que el Govern i el Parlament no reconeguin ni legitimin les eleccions, i les qualifiquin d'una «maniobra colpista revestida de legitimitat democràtica». Tot i això, no van seguir aquesta recomanació.

També et pot interessar...