Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb parella de gent gran i moneder amb bitllets d'euro

Si reps l'ingrés mínim vital i tens més de 52 anys, podries estar cobrant més

Hi ha la possibilitat de compatibilitzar més d'una ajuda alhora

Els perceptors de l'ingrés mínim vital (IMV) que tinguin 52 anys o més tenen la possibilitat de guanyar més diners del que pensaven. I és que algunes de les ajudes que ofereix l'Estat es poden compatibilitzar.

En aquesta ocasió parlarem de l'IMV, que és una prestació no contributiva que té el propòsit d'assegurar una renda petita als aturats, visquin en un nucli familiar o sols. És possible cobrar-la al mateix temps que un altre subsidi, sempre que no es superin uns límits d'ingressos.

L'import que es pot percebre de l'IMV dependrà sobretot de la situació personal de l'aturat. Tot i això, sol oscil·lar entre els 565,37 € mensuals per a una sola persona, i fins als 1.243,83 € per a les famílies compostes per més de cinc membres. 

Muntatge d'una guardiola amb la forma d'un porquet i una mà amb un ventall de bitllets d'euro
És possible cobrar dos ajudes diferents si es compleixen les condicions imposades. | Getty Images

Cal aclarir que la quantia de la prestació (IMV) no és fixa, sinó que serà la diferència entre el màxim de l'ajuda, segons la seva unitat de convivència, i els 480 € del subsidi. Per tant, quan es tracti duna família nombrosa que opti a ingressar el màxim de 1.243,83 €, la Seguretat Social assumirà 763,83 €. La resta pertanyen als 480 € del subsidi a què tinguin dret.

L'opció del subsidi per a majors de 52 anys

Un dels subsidis més demandats és aquest per a majors de 52 anys, que s'ocupa de gestionar el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). La quantia que s'ingressa es redueix als esmentats 480 €, que corresponen al 80 % de l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM). És una quantitat força escassa, però hi ha la possibilitat de compaginar-la amb altres retribucions sempre que es compleixin uns requisits.

Aquest subsidi es presenta com un dels més destacats. Hi tenen accés les persones que hagin esgotat la prestació contributiva per desocupació i que tinguin 52 anys o més. Presenta una sèrie de particularitats a diferència de la resta de subsidis. Sobretot, perquè és l'únic que cotitza per a la pensió de jubilació pel 125 % de la base mínima.

A més, malgrat la seva funció assistencial, es pot percebre de manera indefinida fins que arriba l'edat de la retirada. Les darreres dades del Ministeri de Treball revelen que a Espanya hi ha 430.903 beneficiaris d'aquesta ajuda.

Per optar a aquest subsidi cal no superar el llindar d'ingressos mensuals, que queda fixat en un màxim del 75 % del salari mínim interprofessional al mes. Per tant, no serà possible tenir rendes per sobre dels 810 €, publica el portal Noticias Trabajo. En cas d'excedir aquestes quanties, es procediria a la paralització d'aquesta ajuda fins que hi hagi una justificació.

Muntatge de dos avis amb papers al costat de la imatge d'una guardiola amb diners en forma de porquet
El subsidi per a majors de 52 anys es pot cobrar fins a l'edat de jubilació. | Pexels, Robert Kneschke

Alternatives per obtenir més ingressos

A partir dels 50 anys és especialment complicat reincorporar-se al mercat laboral. Molta gent fins i tot decideix tirar la tovallola i conformar-se amb el subsidi per a majors de 52 anys. I en el millor dels casos, cercar alguna ajuda compatible que li permeti guanyar més diners.

Una de les opcions és a través de l'IMV, però també hi ha la possibilitat de sol·licitar la renda mínima d'inserció (RMI). A algú potser li descol·loca aquesta denominació, però és el que es coneix com a Salari Social.

Són les comunitats autònomes les que s'ocupen de la gestió d'aquesta subvenció. S'atorguen principalment a persones amb risc de pobresa i d'exclusió social. L'import i les condicions depenen de la comunitat on es visqui.

Ara bé, el cobrament també es pot compatibilitzar amb el subsidi per a majors de 52 anys. Per això, es requereix que no superi el límit de rendes que estableix el SEPE, i del qual caldrà informar anualment. Si no és així, s'exposen a la suspensió del subsidi.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!