Muntatge d´un primer pla d´uns dits traient bitllets d´un caixer al costat d´una imatge en un marc de l´Agència Tributària

Si ingresses diners pel caixer, pren nota: el màxim que pots dipositar

Operar amb efectiu pot ser habitual, però has de saber que algunes quantitats despertaran les sospites d'Hisenda

Actualment són moltes les persones que reben els diners a través de transferències bancàries. Això passa amb la nòmina, però també amb altres tipus d'operacions, com altres activitats secundàries.

Has de saber, però, que aquestes operacions compten amb un límit per declarar o no els ingressos. Això passa sense importar l'aplicació que utilitzis, així com amb l'efectiu que ingresses al caixer.

El banc pot avisar Hisenda

Hisenda compta amb mecanismes per identificar els diferents moviments de diners. Està pendent, sobretot, dels que puguin ser blanqueig de capitals o finançament de terrorisme, com indiquen a la Llei 10/2010 de 28 d'abril.

En certs casos, de fet, és la mateixa entitat qui està obligada a avisar a Hisenda sobre els moviments de diners. Encara que no sempre es rebrà una sanció, hi pot haver actuacions que facin sospitar el fisc.

Els diners màxims que pots ingressar sense justificació

És el cas, per exemple, dels ingressos de diners al caixer a partir de certes quantitats. En aquest sentit, has de tenir clar el següent:

  • Ingressos de més de 3.000 euros: l'Agència Tributària pot investigar si la quantitat s'ha aconseguit de forma justificada.
  • Ingressos amb bitllets de 500 euros: segons Hisenda, aquests bitllets són els utilitzats per dur a terme operacions de frau o delictives. Encara que no se superin els límits, el fisc pot exigir explicacions als qui els ingressin.
  • Ingressos recurrents: l'entitat podria fer veure a Hisenda que la persona ingressa de forma recurrent una quantitat, encara que aquesta sigui petita.

D'altra banda, una altra de les advertències a tenir en compte és que, quan es rebi un ingrés de més de 10.000 euros, cal reflectir-ho a la Declaració de la Renda. Tant se val que es rebi per transferència, per xec o en efectiu.

A més, els crèdits que superin 6.000 euros i les transaccions de més de 10.000 euros també resulten sospitosos per a Hisenda, sense importar si es mouen en efectiu o per transferència.