Imatge de fons d'una oficina amb persona treballant, amb una altra imatge d'una dona amb gest pensatiu i una altra imatge d'un rellotge digital que marca les 16.44 de la tarda

La nova jornada laboral que tindran milions d'empleats el 2024 i el 2025

Yolanda Díaz ja va anunciar fa unes setmanes que treballa amb els agents socials per rebaixar les hores de feina setmanals

Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i ministra de Treball del Gobierno, començarà a negociar amb els agents socials la nova jornada laboral. En aquest sentit, s'ha de concretar com es durà a terme la reducció d'hores de treball.

La nova jornada laboral ja es veurà aquest 2024

Al sector privat, el 55 % dels treballadors coberts per un conveni col·lectiu veuran com la seva jornada laboral es reduirà a un màxim de 38,5 hores a la setmana aquest mateix any, de les 40 hores actuals.

Així ho indiquen les dades del Ministeri de Treball sobre negociació col·lectiva que van analitzar fa uns dies des de CCOO. El gran salt, però, es farà el 2025, ja que l'Executiu pretén rebaixar la jornada a un màxim de 37,5 hores a la setmana.

Al sector públic les hores es redueixen encara més

Des del Gobierno ja han indicat públicament que tenen la intenció d'establir una llei per aplicar aquesta reducció. El 2025 podria beneficiar un 87 % dels assalariats del sector privat.

D'altra banda, si parlem del sector públic, cal destacar que la jornada de 37,5 hores a la setmana ja és la norma. A partir d'aquí, des de l'Administració treballen per establir una nova jornada laboral de 35 hores setmanals.

Quins treballadors seran els més beneficiats amb la nova jornada laboral

D'acord amb CCOO, els treballadors del camp, de l'hostaleria i del comerç seran els que es beneficiïn més d'aquesta nova jornada laboral. A les dades de l'Enquesta de Població Activa, també s'hi inclouen altres sectors.

És el cas, per exemple, de la indústria manufacturera, les activitats científiques o del sector de la construcció. Tot i que molts dels treballadors tenen reconegudes menys hores setmanals, la jornada efectiva les acaba superant.

El 2025, per la seva banda, serà quan el Gobierno rebaixi més la nova jornada laboral, posicionant-la en 37,5 hores setmanals com a màxim. Això afectaria 9 de cada 10 assalariats que estiguin coberts per un conveni col·lectiu.