El curs escolar ha començat aquest dijous, a Reus, per a 16.689 alumnes. Hi ha hagut dues famílies que s'han quedat sense la plaça matriculada tot just abans d'arrencar, en una situació que ha quedat com l'única incidència d'aquest inici. La resta, segons s'ha presentat aquest matí, ha començat amb normalitat. Des de l'Ajuntament de Reus s'ha volgut escenificar aquesta tornada a les classes des d'un dels centres que compta amb millores respecte del curs passat: La Vitxeta.
[predef]reus-144[/predef]
Situada al Camí de la Selva, l'AMiPA del centre havia promogut un dels projectes guanyadors dels pressupostos participatius i, aquest curs, «estrenem una ordenació d'espai públic i viari d'accés a l'escola», ha destacat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer. En la mateixa línia s'ha mostrat la directora del centre, Maria Horra, que ha volgut «agrair la participació de la ciutadania per poder desenvolupar els pressupostos participatius».
Una quarantena de centres comencen el curs
La Vitxeta és un dels vint centres d'educació infantil i primària públics que han arrencat màquines aquest dijous. S'hi sumen nou centres concertats i un de privat, així com els vuit instituts de secundària, els tres centres de formació especial, les dues escoles de formació d'adults i l'Escola Oficial d'Idiomes. Segons ha detallat el regidor de Cultura i Educació de Reus, Daniel Recasens, «tots els centres públics tenen quatre línies excepte el Pi del Burgar, que en té dues».
El d'avui és el primer dia de curs per a 16.689 alumnes que es divideixen entre l'educació primària, amb 10.954, i la secundària, on han començat 5.735 estudiants. Durant l'estiu, la matrícula viva ha permès ampliar les inscripcions en 185 infants i joves. Pel que fa a les ràtios, a l'escola tant pública com concertada és de 25 alumnes en el cas de P3, 22 en alguns centres de màxima complexitat. A ESO es manté una ràtio de 30 alumnes que alguns centres de màxima complexitat redueixen a 27.
Les obres segueixen el calendari previst
En alguns casos, com a La Vitxeta, les obres previstes han estat a punt amb l'inici de curs. És el cas, també, de l'ascensor que s'ha instal·lat a l'Escola Montsant, i segons el regidor Daniel Recasens, «d'altres no estan acabats però gairebé, i n'hi ha d'altres on hi ha hagut un replantejament del projecte, com a l'Escola Teresa Miquel i Pàmies». A l'agenda de la ciutat també hi figuren el Prat de la Riba i l'escola Els Ganxets.
«Tant un com l'altre estan en marxa i estem en el calendari previst, sense cap incidència», sentencia Recasens. Fa èmfasi en el fet que «l'Escola Els Ganxets és un projecte que no només implica el trasllat en si mateix, sinó el que representa com una escola nova; ens permet repensar l'equipament i hi estem a sobre». Mentre que Els Ganxets s'ha de traslladar a l'actual Ciutat de Reus, al Prat de la Riba confien que es pugui treure el mòdul prefabricat que es va haver d'instal·lar al pati.
El curs passat va arrencar amb el que popularment es coneix com a barracó, una instal·lació «temporal» que havia de solucionar la falta d'espai al menjador escolar. La idea de l'Ajuntament i l'escola era aixecar una planta l'ala més baixa de l'edifici. Aquesta possibilitat, però, no era la prioritària al departament d'Ensenyament, que preferia modificar les adscripcions per reduir la demanda a l'escola i fer baixar, així, la saturació dels espais.