L'Institut Català d'Energia (ICAEN) no té cap intenció de fer cas a la petició del complex nuclear de Tarragona sobre allargar la vida útil de les centrals d'Ascó I, Ascó II i Vandellòs II més enllà de l'horitzó 2030 que contemplen els calendaris previstos, ratificats pel Parlament de Catalunya i que el govern català vol seguir fil per randa. «El nostre full de ruta no ho contempla en cap cas»,ha explicat el director de l'ICAEN, Manel Torrent, en declaracions a TarragonaDigital.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Torrent té clar que «el futur de la nostra energia és inexorablement renovable», i assegura que totes les previsions, càlculs i estratègies s'estan dissenyant en un context de progressiva descarbonització i on no es compta amb les centrals nuclears com a fonts d'energia possibles més enllà del 2035. En aquesta aposta per l'energia solar, l'eòlica i la biomassa, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebreestan cridades a jugar un paper important que s'haurà de plasmar en un nou Pla Territorial d'Energia que començarà a prendre forma l'any vinent.
El president de l'ICAEN fia el futur energètic del país «a les energies renovables»
La demarcació de Tarragona encara està a anys llum, però, de garantir aquesta anunciada capacitat de lideratge de les fonts d'energia renovables. Energies com la solar i l'eòlica volen començar a despertar a les comarques del sud de Catalunya, tot i que encara no disposen de l'estructura necessària per agafar el relleu dels combustibles fòssils o de la nuclear. «Amb la declaració d'emergència climàtica, comencem a accelerar per arribar a assolir els nostres objectius a deu anys vista», se sincera Torrent.
Per complir amb l'escenari acordat de cara al 2030, el parc solar i fotovoltaic de Catalunya s'hauria d'incrementar en prop d'un 2000%. I el parc eòlic hauria de crèixer més d'un 300% respecte a la superfície i el potencial actual. «Creiem que el punt d'inflexió serà el decret llei que vam aprovar el passat 26 de novembre», valora Torrent, fent referència a la nova normativa catalana que flexibilitza i posa moltes facilitats a la instal·lació de renovables, especialment adreçades a l'autoconsum.
El president de l'ICAEN, obert a «prendre moltes més mesures i urgències durant els pròxims anys»
Per donar sortida a la demanda energètica del present i futur sense atemptar contra els principis de sostenibilitat i ecologia vigents al planeta, el president de l'Institut Català d'Energia fia «a les energies renovables» tota la responsabilitat i tot el potencial necessari. «No tenim alternativa a arribar, i tots els nostres estudis ens confirmen que certament podríem assumir-ho», confirma. Per superfície i per orografia, ho reconeix viable. «Però no serà fàcil i haurem de prendre moltes més mesures i urgències durant els pròxims anys, sense cap mena de dubte», avisa. Es confessa disposat.
Manel Torrent avisa que serà imprescindible cercar «l'eficiència absoluta» del nou sistema energètic, i que tot combustible fòssil haurà de fer la transició cap a l'electricitat més eviat que tard. L'equació és clara: més fonts d'energia renovables, menys energia a costa de contaminar i menys consum, en definitiva, per fer-ho viable i que els números surtin. El carbó no apareix a la taula del joc de la pròxima dècada. Tampoc les nuclears.
Les tres nuclears de Tarragona abaixaran per sempre el teló al 2030, 2032 i 2035
En vistes al context de llarga desvetlla de les renovables, que no acaben de despertar ni d'agafar velocitat, el director de l'Associació Nuclear d'Ascó i Vandellòs (ANAV), José Antonio Gago, va obrir la porta fa unes setmanes a allargar la vida útil de les centrals nuclears tarragonines més enllà de l'horitzó 2030 per tal de reforçar l'energia renovable i, en la suma de les dues fonts, cobrir les necessitats de la població sense haver de tornar a dependre del carbó.
«La realitat és que, entre l'octubre de 2030 i el febrer de 2035, les tres nuclears operatives a la demarcació de Tarragona hauran de tancar definitivament», ha recordat Torrent. El calendari actual és clar: Ascó I haurà de tacar a l'octubre de 2030, Ascó II al setembre de 2032 i Vandellòs II al febrer de 2035. «I això és el que el Parlament va aprovar i el que acabarà passant, no contemplem cap altra possibilitat», reforça el director de l'Institut Català d'Energia.
Torrent recorda que el camí cap a la sostenibilitat i l'eficiència energètica «és irreversible», si bé encara queda moltíssima feina per davant, i no ha dubtat a valorar com a «decebedor» l'acord de mínims que s'ha signat al tancament de la Cimera pel Clima de la COP25 celebrada a Madrid aquest desembre. L'Institut aposta per les renovables i, insisteix, esborrarà del mapa a les nuclears en els terminis anunciats. El relleu, assegura, vindrà de la biomassa, de la força del vent i de la llum del Sol. I Tarragona i l'Ebre hauran de fer les —i centenars de— passes endavant per estar preparades per traduir aquestes paraules compromeses en fets palpables.