Imatge de fons d´un volant d´un cotxe sense marca i una altra imatge d´una palanca d´intermitent desenfocada i amb un interrogant vermell davant

Si no fas servir aquesta palanqueta del cotxe, et podrien posar una bona multa

La DGT podrà sancionar-te econòmicament amb multes de 80 a 200 euros si no fas servir els intermitents de manera adequada

La DGT multarà totes aquelles persones que no facin un ús correcte dels intermitents, o simplement no els posin. Tot i la importància d'aquests indicadors, molts conductors obliden activar-los o simplement no els posen perquè no volen. Una distracció que pot ocasionar multes econòmiques.

Segons el que estableix la DGT a la legislació espanyola actual, oblidar fer servir els intermitents suposa una sanció de 200 euros. La DGT també multarà amb 80 euros aquells conductors que els utilitzin de forma incorrecta.

Com qualsevol altra normativa de trànsit, l'objectiu d'aquestes sancions és vetllar per la seguretat viària.

Segons un informe d'Autopistas "només el 33% dels vehicles lleugers senyalitzen la maniobra d'avançament i el retorn al carril d'origen". La majoria dels conductors no posen l'intermitent en sortides de rotondes, canvi de carril a autovia o autopistes, o avançaments, entre d'altres.

L'ús inadequat pot provocar situacions de conflicte i de vegades fins i tot accidents de gravetat. Sempre cal fer-los servir amb suficient antelació, en funció de la situació i la velocitat del vehicle i del tipus de maniobra.

Quan és obligatori posar els intermitents?

Utilitzar els intermitents és obligatori durant girs i canvis de sentit, avançaments, incorporacions, estacionaments, canvis de carril i en sortir d'una rotonda.

Canvis de carril

Els canvis de carril són maniobres en què s'aplica la regla de seguretat RSM (Retrovisor, Senyal, Maniobra). Abans de fer un desplaçament lateral cal comprovar als retrovisors que és possible moure's amb seguretat.

Girs i canvis de sentit

Abans de reduir la velocitat cal indicar-ho amb els intermitents i després frenar. Frenar primer i indicar després pot sobresaltar el conductor del darrere i impedir mantenir la distància.

Avançaments

La manera més recomanable és senyalitzar amb antelació quan ens movem d'un carril a un altre amb els intermitents. D'aquesta manera els que circulen per darrere i de cara –si és en via de doble sentit– poden conèixer les nostres intencions.

Glorietes

S'usarà als canvis de carril dins de la mateixa rotonda i a la sortida de la rotonda. És un avís per als altres cotxes que circulen al darrere i els que s'hi incorporaran. El conductor sol caure en l'error de posar els llums quan gira dins de la rotonda, però no executa maniobra de sortida.

Incorporació a la circulació

Les entrades o la sortida a autovia, autopista o carretera convencional des d'una altra via s'han de senyalitzar amb l'intermitent. Aquest permet que el conductor que ja circula per un dels carrils canviï de carril en veure que ens incorporem a la via.

En estacionar o parar

Els intermitents d'emergència es fan servir en fer parades o estacionaments a la via pública. D'aquesta manera s'informa els conductors d'altres vehicles com els vianants.