Muntatge d'una casa sobre un paper i la cara de Gonzalo Bernardos

L'última predicció de Gonzalo Bernardos sobre l'habitatge espanta molts

La compravenda d'immobles es veurà afectada per la pujada del tipus d'interès, així com de les condicions dels bancs en la concessió d'hipoteques

El 2023, la compravenda d'habitatges va experimentar una caiguda del 9,7% respecte de l'any anterior, segons un informe de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Tot i això, el sector immobiliari va aconseguir resistir la pujada del tipus d'interès gràcies a la creació d'ocupació i els fluxos d'immigració. Dos fets que van contribuir a mantenir la demanda segons l'Informe sectorial immobiliari de CaixaBank Research.

Encara que les previsions per a aquest 2024 a la compravenda d'immobles són una mica diferents. Segons l'economista, Gonzalo Bernardos, les operacions de compravenda es veuran afectades per una reducció del 10%. Aquest fet es deu a la pujada del tipus d'interès, a més d'un enduriment en les condicions de finançament.

I és que hi ha certa reticència dels bancs a l'hora de concedir préstecs hipotecaris. Entre els requisits s'exigeix als prestadors que els seus ingressos nets mensuals siguin tres vegades més grans que la quota hipotecària. Per això la concessió de préstecs és cada vegada menor i la demanda també es redueix.

Una recessió immobiliària que segons Bernardos es deu al poder adquisitiu de la ciutadania. "L'evolució del mercat d'habitatges no depèn tant de la situació laboral com de la disponibilitat de crèdit".

Contràriament la pujada del PIB turístic s'accentua i a les grans capitals com Madrid o Barcelona s'observa una presència més gran d'estrangers al mercat immobiliari.

Bernardos va advertir sobre la situació a les grans ciutats espanyoles, on "la classe mitjana està sent asfixiada amb preus que arriben als 350.000 euros per un pis de només 50 m2".

Benardos ha criticat també les mesures adoptades pel govern respecte als avals de l'ICO per a l'adquisició de nous habitatges. El professor de la UB creu que aquesta decisió pretén captar el vot dels joves. Una decisió que no causarà efecte a causa de l'escassetat d'oferta persistent.

Previsions de compravenda el 2024

CaixaBank espera que per al 2024 i el 2025 hi hagi un increment del 2,7% i del 2,5% en el preu de l'habitatge, respectivament. Així mateix, s'espera que el preu de l'habitatge es desacceleri del 3,9% el 2023 al 2,7% el 2024.

A mesura que avanci el 2024, s'espera una reactivació de les operacions d'inversió en aquest sector, gràcies al "descens que s'anticipa en el tipus d'interès". De cara al 2025, "la producció d'habitatge podria incrementar-se de manera una mica més sostinguda".

Cosa que Bernardos també apuntava de manera positiva de cara al 2024. Bernardos va oferir una perspectiva anticipant que el mercat immobiliari es començarà a recuperar gràcies a possibles reduccions en els tipus d'interès, tant a Europa com als Estats Units.