Els Agents Rurals han intervingut prop d’un quilo de corall vermell que havia estat extret de forma il·legal del Cap de Creus, a la Costa Brava. Es dona el cas que l’home tenia una de les 12 llicències concedides pel Ministeri d’Agricultura, cosa que, segons el Departament d’Agricultura de la Generalitat, dificulta el control i la inspecció de l’activitat de l’infractor.
La intervenció es va dur a terme el dia 21 de setembre després de diversos dies de vigilància. L’actuació es va realitzar just quan l’home va desembarcar el material en un port no autoritzat, a la zona del Portde la Selva, a l’Alt Empordà, amb una embarcació recreativa prohibida per fer aquesta activitat.
Es dona el cas que, malgrat que l’home tenia la llicència, la normativa estatal prohibeix dur a terme aquest tipus de desembarcament en ports d’aquestes característiques, mentre que l‘infractor no va utilitzar l’embarcació professional que tenia autoritzada aquella jornada, sinó una de recreativa.
Problemes per controlar les extraccions il·legals de corall
La Generalitat destaca la «complexitat» de les actuacions de control i inspecció de l’extracció il·legal de corall a Catalunya ja que existeixen corallers autoritzats, cosa que fa que s’hagin de cobrir per terra i mar zones molt extenses alhora ver comprovar que el corall aconseguit s’ha extret de la «zona vedada». A més, les extraccions es fan a molta profunditat, un problema més per als controladors.
La Generalitat va establir una moratòria per a l’extracció de corall des del novembre de l’any 2017 fins a finals del 2027 entre el Cap de Begur i la frontera francesa, però el Ministeri va concedir 12 llicències per pescar en aigües exteriors situades entre el Cap de Begur i Arenys de Mar aquest any i el vinent.
El dispositiu va comptar amb la participació de la Direcció General de Pesca, el Grup Marítim dels Agents Rurals de Girona i efectius de la Unitat Regional de Medi Ambient de Girona dels Mossos d’Esquadra.
Reimplantació de corall a la costa catalana
Malgrat les nombroses extraccions il·legals a la zona, la bona notícia és la reimplantació de fins a 80 colònies intervingudes que havien estat extretes il·legalment. Aquesta tornada al medi natural s’ha fet mitjançant tècniques establertes al protocol de restauració de coral·ligen, encarregat per la Generalitat l’any passat.
La reimplantació ha anat a càrrec de científics de la Universitat de Barcelona i de l’Institut de Ciències de Mar (CSIC). D’aquesta manera, es retorna al mar el corall comissat per tal d’allargar la seva vida.