La vacunació s'ha convertit en la gran esperança per derrotar el coronavirus, encara que els casos greus de reaccions adverses segueixen causant preocupació. Avui, s'acaba de conèixer la mort d'una dona de 73 anys a Espanya poc després de rebre la segona dosi, cas que ja es troba en mans de les autoritats sanitàries.
La víctima és una dona d'Olvera (Cadis) que es va trobar malament poc temps després de rebre la segona dosi de la vacuna de Pfizer. Malgrat que no es coneixen les malalties prèvies ni les possibles causes de la mort, les autoritats sanitàries han activat el protocol per aclarir les causes de la mort d'aquesta dona.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
La seva edat avançada planteja la hipòtesi d'una possible mort per causes naturals, però el fet que es produís just després de vacunar-se obre també la porta al fet que estigui relacionat amb la vacuna. La Conselleria de Salut de la Junta d'Andalusia està a l'espera de resultats i conclusions sobre aquest cas, i de moment no s'ha pronunciat, però, segons el Diari de Cadis, l'autoritat sanitària andalusa ha adoptat una actitud prudent a l'espera dels resultats de l'autòpsia, que determinarà les causes de la mort.
A la dona se li va posar la vacuna ahir al matí, i va morir poques hores després, a més, s'ha confirmat que va rebre la vacuna de Pfizer, que és la que està recomanada per al seu rang d'edat. La difunta dona tenia 73 anys i havia acudit a la seva cita per vacunar-se al pavelló firal d'Olvera. Segons fonts citades pel diari gadità, va rebre la segona dosi com estableix el protocol sanitari, i estant ja a casa va començar a sentir-se malament, llavors, una ambulància medicalitzada del servei d'emergències es va desplaçar fins al seu domicili per assistir-la, però va acabar morint.
Immediatament es va obrir el protocol judicial per establir les causes de la mort, així, el seu cos va ser traslladat a l'Institut de Medicina Legal de Cadis, on avui se li farà l'autòpsia. El cas ha estat posat en mans dels organismes de farmacovigilància que s'encarreguen d'investigar la possible relació entre vacuna i defuncions sobtades. L'objectiu és garantir la seguretat de les vacunes per a tothom.
Primer cas sospitós a Pfizer
Fins ara, el focus de les sospites s'havia centrat en la vacuna d'AstraZeneca, que ha causat desenes de casos de trombes, alguns amb resultat de mort. Però el cas de la dona morta a Cadis és el primer cas de mort que podria estar relacionat amb la vacuna de Pfizer, malgrat que això ha de confirmar-se. Les reaccions adverses i el retard en els lliuraments d'AstraZeneca han situat Pfizer com la vacuna preferent a Europa i a Espanya.
Sense anar més lluny, la ministra de Sanitat va anunciar a finals d'abril l'arribada de grans remeses de la vacuna de Pfizer a Espanya durant el mes de maig, a raó d'1,4 milions de dosis setmanals. La vacuna de Pfizer és diferent de la d'AstraZeneca, ja que utilitza una nova tecnologia anomenada 'ARN missatger'. Segons les investigacions més fiables realitzades fins ara, els trombes causats per la vacuna d'AstraZeneca podrien ser causats per l'adjuvant que ajuda a activar el sistema immunitari.
Per tant, això indicaria que les vacunes que utilitzen el mateix mecanisme que la vacuna d'AstraZeneca, basada en els adenovirus tradicionals, podrien causar problemes similars, com en el cas de Janssen. En canvi, les vacunes que utilitzen el sistema d'ARN missatger', com a Pfizer i Moderna, han quedat de moment al marge de la polèmica dels efectes secundaris. No obstant això, des d'un primer moment els experts ja van advertir que les vacunes podien causar aquesta mena de problemes per la rapidesa amb la qual s'han provocat.
En un context d'excepcionalitat com és la pandèmia del coronavirus, la clau d'aquestes vacunes està en la relació entre els riscos i els beneficis, i és que quan el sistema de farmacovigilància considera que els beneficis són més grans que els riscos, autoritza l'administració de les vacunes encara que amb una sèrie de recomanacions. És el cas de la vacuna d'AstraZeneca, que tot i haver-se demostrat la relació entre la vacuna i reaccions adverses, també s'ha estimat que afecta un nombre insignificant com per suspendre la vacunació.
Vacunes i persones grans
Encara que a Espanya no s'havia registrat fins ara cap cas sospitós amb Pfizer, aquesta vacuna sí que va ser posada sota sospita a Noruega al mes de gener a causa de la mort de 23 ancians després de rebre la vacuna de Pfizer, va fer saltar totes les alarmes quan just havia començat la campanya de vacunació al món. En aquell cas, els informes de l'Agència Noruega del Medicament van establir que les reaccions comunes a les vacunes amb 'ARN missatger', com a febres i nàusees, van poder haver contribuït a un desenllaç fatal en pacients fràgils i ancians, però els experts també van cridar l'atenció sobre les dificultats d'establir la causa de la mort en la gent gran vacunada.
«És important recordar que al voltant de 45 persones moren cada dia a les residències de gent gran, per la qual cosa no és un fet que representi un excés de morts», van dir les autoritats sanitàries, i van advertir que «és d'esperar que es produeixin morts en un context de vacunació amb persones velles i malaltes».