El govern espanyol proposa prorrogar els Expedients de Regulació Temporals d'Ocupació (ERTO) fins al 30 de setembre amb unes condicions semblants a les actuals, segons han informat fonts del diàleg social a l'ACN. Així ho ha comunicat l'executiu de Pedro Sánchez en la primera reunió de la Comissió Tripartita celebrada aquest dijous per pactar l'allargament del sistema de protecció d'ocupació més enllà del 31 de maig. La patronal, els sindicats i el govern espanyol han coincidit en la necessitat de perllongar la vigència del mecanisme que ha permès suspendre temporalment la feina de gairebé 3,5 milions de persones a l'Estat durant la crisi de la covid-19.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Durant els pròxims dies els representants sindicals i patronals estudiaran la proposta governamental i la comissió es tornarà a reunir la setmana que ve. A la sortida de la reunió, la secretària confederal d'Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, ha assegurat que la trobada ha sigut «una presa de contacte» i que«la notícia més important és que els ERTO es mantindran». «Hi haurà nou acord fins al 30 de setembre i l'aposta per mantenir l'eina mentre durin les dificultats econòmiques que ha provocat la pandèmia continuïn vigents», ha afegit.
Més de 135.000 catalans es troben en situació d'ERTO
El sistema d'ERTO actual manté la clàusula que prohibeix a les empreses d'acomiadar en 6 mesos i simplifica diversos tràmits: pròrroga automàtica i més facilitats per passar d'un ERTO per força major a un per impediment d'activitat. Segons les últimes dades de la Tresoreria General de la Seguretat Social, hi ha 136.500 catalans inclosos en un expedient temporal, després que la xifra disminuís en 21.000 persones entre març i abril.
Treball es mostra optimista envers les dades de l'atur
En paral·lel, el Departament de Treball ha entomat el descens consecutiu de l'atur durant dos mesos amb «moderat optimisme» i confia que la tendència a la baixa confirmada a l'abril continuï en el futur. El director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral, Enric Vinaixa, va celebrar en una roda de premsa el passat dimecres que l'atur registrat baixi del mig milió d'aturats per primer cop des del desembre del 2020 i que es trenqui la ratxa de 13 mesos de destrucció d'ocupació. Amb tot, va advertir que l'atur de llarga durada s'està cronificant en joves i majors de 45 anys. D'altra banda, durant aquest mes el Departament ha constatat «un cert traspàs» dels afectats per ERTO als ERO que Vinaixa qualifica de «no significatiu».
El mes d'abril, que tradicionalment és bo per l'ocupació, s'ha saldat amb 497.185 aturats, 8.715 menys que al març, per l'efecte de la Setmana Santa, el relaxament de les restriccions i l'avenç en la campanya de vacunació. També ha augmentat l'afiliació i Catalunya ha tancat el quart mes de l'any amb 21.928 treballadors més que el mes anterior, cosa que deixa l'ocupació total en valors del març del 2020.
La situació «ha millorat substancialment» amb relació a l'abril del 2020, quan es va registrar un augment de 86.000 desocupats en un mes, va recordar Vinaixa. Malgrat això, les dades encara mostren que les llistes dels serveis d'ocupació compten amb 29.375 registrats més que fa un any. En canvi, en la comparativa interanual sí que han pujat les afiliacions, amb 88.118 llocs de treball més.